Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BNR: Guvernul a negociat cu FMI un deficit bugetar de 4,6% din PIB

BNR: Guvernul a negociat cu FMI un deficit bugetar de 4,6% din PIB

Guvernul Romaniei a negociat cu reprezentantii FMI un deficit bugetar de 4,6% din PIB in 2009, in contextul in care economia se va contracta cu 4% anul acesta, arata consilierul guvernatorului BNR Lucian Croitoru, intr-un comentariu pentru Business Standard.

"In decembrie, datele faceau plauzibila o crestere economica de aproximativ 2%, iar Guvernul a dorit sa mearga in directia cea buna, adoptand ca tinta un deficit bugetar de 2% din PIB. Dar, aparent surprinzator, deficitul bugetar negociat cu FMI este de 4,6% din PIB.

Pentru prima data, din negocieri rezulta o tinta de deficit bugetar mai mare decat cea dorita initial de Guvern", comenteaza Croitoru. Situatia economica s-a deteriorat, iar produsul intern brut se va contracta anul acesta cu 4%, astfel ca veniturile bugetare scad mai mult decat cheltuielile, mai spune Croitoru.


Pe de alta parte, nevoia unei ajustari a deficitului de cont curent cu 4,5 puncte procentuale, la circa 8% din PIB in 2009, se va petrece tot cu ajutorul unei corectii din partea sectorului privat, se arata in comentariul semnat de consilierul guvernatorului BNR.


El spune ca sectorul public are nevoi mari de finantare "intr-o perioada cand bancile sunt reticente in a extinde creditarea si costul capitalului este ridicat".


"In acelasi timp, autoritatile sunt decise sa permita ca o crestere economica mai mare decat cea prognozata sa fie reflectata intr-un deficit bugetar mai mic, aratand intentia de a participa mai mult la reducerea deficitului extern al tarii", a adaugat Croitoru. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1652 ori
Citeste mai multe despredeficit creditare capital PIB