BM: Programele anticriza, insuficiente pentru combaterea recesiunii

Vineri, 13 Martie 2009, ora 16:57
1941 citiri
BM: Programele anticriza, insuficiente pentru combaterea recesiunii

Programele guvernamentale anticriza nu vor avea capacitatea de reface economia mondiala, in lipsa unor eforturi serioase de rezolvare a problemelor din sectorul bancar, a declarat, vineri, presedintele Bancii Mondiale (BM), Robert Zoellick, citat de Reuters.

Guvernele trebuie sa ia masuri pentru stabilizarea sectorului bancar, existand pericolul sa se intervina prea putin si tardiv, a avertizat Zoellick.

"Aplicarea doar a programelor de stimulare economica este insuficienta", a declarat Zoellick la Londra.

Analiza de catre Fondul Monetar International (FMI) a 122 de crize financiare si economice a aratat ca redresarea nu poate avea loc fara eliminarea activelor neperformante si recapitalizarea bancilor, a mai spus seful BM.

"Daca nu rezolvi problema bancara, stimulentele sunt ca o doza de zahar. Dau energie sistemului, dar aceasta dispare daca nu sunt redeschise pietele de creditare", a aratat Zoellick.

Japonia s-a alaturat, vineri, Statelor Unite, cerand suplimentarea cheltuielilor guvernamentale pentru combaterea crizei economice, inaintea unei reuniuni a ministrilor de Finante din G20.

Liderii de la Washington si cei europeni sunt divizati in privinta prioritatilor avute in combaterea crizei economice.

Zoellick a adaugat ca statele trebuie sa fie pregatite sa continue programele de sustinere a economiilor si in 2010, in limita responsabilitatilor bugetare.

"Anul 2009 se prefigureaza a fi extrem de periculos. Riscul este de a face prea putin, prea tarziu.

Pana acum, programele de stimulare sunt sub tinta de 2% din PIB vizata de FMI", a mai spus el.

Ministrii de Finante si reprezentantii bancilor centrale din Grupul celor 20 de mari state dezvoltate si emergente se reunesc vineri in Marea Britanie pentru a pregati summitul G20 care va avea loc la 2 aprilie la Londra.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#anticriza, #bancar, #bm, #combatere, #economie, #programe, #recesiune, #sector , #stiri FMI