BM: Economia romaneasca s-a stabilizat - vezi unde mai avem probleme

Luni, 22 August 2011, ora 11:35
1091 citiri
BM: Economia romaneasca s-a stabilizat - vezi unde mai avem probleme

Economia romaneasca s-a stabilizat si este gata sa-si recapete ritmul de crestere, anunta Banca Mondiala (BM). 

Totusi, raman in continuare provocari importante legate de recuperarea integrala si cresterea economica, pe termen scurt si mediu, pe fondul factorilor de influenta la nivel mondial, dar si al celor interni.

Banca Mondiala mentioneaza, printre capitolele la care Romania mai are de lucrat, coplata pentru serviciile medicale, scrie Romania Insider.

Programul indraznet de stabilizare macroeconomica, inceput de Romania in 2009, cu sprijinul FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, a fost urmat de un program nou, care adanceste masurile de consolidare fiscala si eficienta in urmatorii doi ani, perioada in care punerea in aplicare a unor reforme structurale cheie este absolut necesara, pentru a sustine cresterea, potrivit BM.

Banca Mondiala a oferit Romaniei un ajutor de 300 de milioane de euro, in iunie 2011, si isi propune sa ofere alte 400 de milioane de euro, inainte de sfarsitul anului 2011.

In schimb, Romania s-a angajat sa faca o serie de reforme, printre care se numara restructurarea retelei de spitale, definirea pachetului de baza de servicii medicale, introducerea sistemului privat de asigurari de sanatate suplimentare, precum si introducerea de masuri menite sa controleze cresterea continua a costurilor cu consumul de produse farmaceutice.

In energie, Romania se confrunta, in prezent, cu provocari critice. "In scopul de a atrage investitii private, Guvernul are nevoie sa restabileasca credibilitatea din Romania, cu ajutorul bunelor practici comerciale, unor piete competitive de energie, precum si cu punerea in aplicare a legislatiei energetice compatibile cu reglementarile UE.

Vezi continuarea pe ziare.com

#banca mondiala, # economie romania, #criza zona, #fmi , #stiri FMI