BM a aprobat eliberarea celui de-al doilea imprumut

Joi, 20 Ianuarie 2011, ora 23:17
1499 citiri
BM a aprobat eliberarea celui de-al doilea imprumut

Banca Mondiala a aprobat joi eliberarea celui de-al doilea imprumut, de 300 de milioane de euro, din cadrul intelegerii de finantare in suma de un miliard de euro, a declarat pentru MEDIAFAX reprezentantul Romaniei la BM, Stefan Nanu.

"Fiind al doilea imprumut DPL (development policy loan - imprumut pentru politici de dezvoltare - n.r.) si pentru ca au avut loc mai multe discutii pana in prezent, imprumutul pentru Romania a fost introdus in sedinta de joi in procedura streamline (rapida -n.r.). In acest caz, programul este aprobat fara noi dezbateri daca niciun director nu are observatii", a explicat Nanu.

Initial, al doilea imprumut de la BM era programat pentru prima parte a anului trecut, dar masurile agreate pentru aprobarea acestei finantari nu au fost indeplinite, ceea ce a dus la mai multe amanari ale programarii aprobarii in board a imprumutului.

Potrivit economistul-sef al biroului local al Bancii Mondiale, Catalin Pauna, principalele masuri agreate pentru aprobarea celui de-al doilea imprumut au fost legate de adoptarea legii pensiilor, progresul privind legea salarizarii unice si reforme pe zona de asistenta sociala, pe zona procesului bugetar - introducerea unui cadru de cheltuieli pe termen mediu -, si in sectorul financiar , cum ar fi independenta reglementatorilor.

Directorul de tara pentru Romania al BM, Peter Harrold, a declarat recent ca institutia va acorda asistenta tehnica si finantare Romaniei in cadrul unui nou acord care va fi incheiat impreuna cu FMI si Comisia Europeana (CE), cel mai probabil pe doi ani.

Harold a precizat atunci ca ultimul imprumut, in valoare de 400 milioane euro, din actualul acord va fi inclus in noul aranjament cu Banca Mondiala, care va fi incheiat in urmatoarele luni.

Peter Harrold a precizat ca noul program cu Banca Mondiala va include reforme in patru domenii-cheie, respectiv asistenta sociala, sectorul de sanatate, modernizarea si simplificarea sistemului de taxe, dar si eficientizarea companiilor de stat. 

Reducerea concediului de creștere a copilului sub 2 ani, cerută de OCDE. Cum stă România la beneficiile sociale pentru mame
Reducerea concediului de creștere a copilului sub 2 ani, cerută de OCDE. Cum stă România la beneficiile sociale pentru mame
Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a emis un document prin care propune reducerea concediului de creștere a copilului, actul conținând de asemenea referințe la...
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
#banca mondiala, #imprumut, #legea pensiilor, #legea salarizarii unice , #stiri FMI