Bloomberg: zona euro cade ca un joc de domino

Marti, 16 Noiembrie 2010, ora 12:54
1896 citiri
Bloomberg: zona euro cade ca un joc de domino

Criza care a impins Grecia catre FMI si este pe cale de a ingenunchea Irlanda va ataca pe rand statele din zona euro pana va determina destramarea uniunii monetare, deoarece problema fundamentala este chiar moneda euro, considera un editorialist Bloomberg, transmite Mediafax.

In opinia lui Matthew Lynn, editorialist Bloomberg si autor al unei carti despre criza din Grecia, singura solutie de a pune capat permanent "jocului de domino" este impartirea zonei euro in "zone monetare", adica grupuri de state cu nevoi similare de politica monetara.

El observa ca, pentru fiecare tara, criza pare sa plece de la motive foarte diferite - probleme fiscale in Grecia, un sistem bancar prabusit in Irlanda, deficit bugetar in Portugalia, caderea pietei imobiliare in Spania, datoria publica uriasa in Italia sau un sistem invechit de asistenta sociala din Franta - iar singurul numitor comun este moneda euro.

"Dupa ce Irlanda va primi un bailout de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, vom auzi destule povesti linistitoare despre cum a fost oprita criza, a fost stabilizata zona euro, iar moneda unica a fost salvata. 

Va reaparea retorica grandioasa despre importanta proiectului european, speculatorii vor fi condamnati de la un capat la altul al continentului. Nu credeti un cuvant. Euro a devenit o masina de falimente.

Odata ce pietele vor fi terminat cu Irlanda, se vor muta in Portugalia si Spania, apoi in Italia si Franta. Este un efect de domino, iar cu fiecare bailout faliile din interiorul zonei euro se largesc tot mai mult. 

Procesul nu se va sfarsi pana cand nu se va renunta la moneda unica", scrie Lynn.

Faptul ca Grecia a intrat in zona euro "cosmetizand" datele despre buget nu se aplica si in cazul Irlandei. Irlanda a avut o economie foarte solida in ultimii 20 de ani si, in plus, odata cu aparitia crizei, irlandezii au luat toate masurile de austeritate posibile, in timp ce grecii "si-au bagat capul in pamant", noteaza autorul.

"Pe scurt, problema nu este Irlanda. Este moneda euro. Logica acestui fapt este irefutabila. Si, daca moneda unica este la radacina crizei, problemele nu se vor opri aici", considera editorialistul.

Astfel, fiecare criza a increderii va fi declansata de un alt factor determinant in fiecare tara, dar problema fundamentala este apartenenta la moneda euro, care a impiedicat adaptarea politicii monetare la modelul fiecarei economii si problemele fiecarui stat.

"Cand s-a lansat moneda euro, s-a pariat pe faptul ca impartasirea aceleiasi monede va aduce convergenta unui grup de economii foarte diferite, permitand Bancii Centrale Europene sa opereze o singura politica monetara pentru toate statele. A fost o teorie interesanta, dar s-a dovedit a fi gresita", a mai spus editorialistul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#zona, #euro, #bloomberg, #domino, #criza , #stiri FMI