BERD: Statele est-europene care au nevoie de ajutorul FMI ar trebui sa actioneze acum

Miercuri, 25 Martie 2009, ora 10:08
1072 citiri
BERD: Statele est-europene care au nevoie de ajutorul FMI ar trebui sa actioneze acum

Statele din Europa de Est care au nevoie de ajutor din partea Fondului Monetar International (FMI) ar trebui sa inainteze acum o cerere in acest sens, a declarat marti seful Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), relateaza Reuters.

Thomas Mirow a declarat pentru cotidianul Financial Times Deutschland ca acesta este momentul oportun pentru ca statele din Europa de Est sa ceara ajutorul FMI-ului.

"Ar fi devastator pentru psihologia pietei daca 2009 ar fi un an marcat de incertitudini, cum ar fi 'Care va fi urmatorul stat care va cere ajutor?'", a declarat Mirow.

Romania a cerut sprijinul FMI-ului si Uniunii Europene, urmand exemplul Ungariei si Letoniei. La sfarsitul lui februarie, Mirow anuntase ca bancile din Europa de Est ar avea nevoie de 150 miliarde dolari pentru recapitalizare si 200 miliarde dolari in refinantare, pentru a inlatura riscul unui colaps bancar in regiune.

BERD, Banca Europeana pentru Investitii (BEI) si Banca Mondiala au lansat luna trecuta un program comun de imprumuturi de pana la 24,5 miliarde euro pentru ajutorarea bancilor si companiilor din Europa Centrala si de Est. 

#FMI, # recapitalizare, # imprumuturi , #stiri FMI