Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BERD: economia Romaniei va scadea cu 2% in 2010

BERD: economia Romaniei va scadea cu 2% in 2010

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a imbunatatit prognoza referitoare la scaderea economiei Romaniei in acest an, de la 3% la 2%, ca urmare a aparitiei unor semne de redresare, iar pentru anul viitor anticipeaza un avans modest, precizeaza Mediafax.

Pentru 2011, BERD a revizuit in urcare estimarea de crestere a PIB de la 0% la 0,9%, se arata in raportul trimestrial al bancii privind perspectivele economice ale statelor unde institutia financiara este prezenta.

Tarile care au incheiat acorduri de finantare cu FMI (Bosnia Herzegovina, Romania si Serbia) se confrunta cu mari dificultati in respectarea angajamentelor de reducere a cheltuielilor, iar statele fara sprijinul Fondului Monetar International au si ele sarcina dificila de a le tinte sub control.


Banca remarca o imbunatatire usoara a perspectivelor economice in Romania si Bulgaria.


In Romania, au aparut semne distincte de redresare, respectiv cresterea puternica a exporturilor, un sezon turistic bun si perspectiva unei productii agricole ridicate, elemente care contribuie la compensarea problemelor din alte sectoare si cererea de consum redusa.


Guvernul a reusit sa respecte programul cu FMI prin aplicarea unor masuri dure de austeritate, care vor tine sub control cheltuielile bugetare.


Totusi, economia romaneasca se va contracta in acest an, iar anul viitor va reveni la o crestere modesta, se arata in raport.


Pe ansamblul regiunii unde BERD este prezenta, are loc o imbunatatire a conditiilor economice.


Revenirea remiterilor si a preturilor petrolului si altor materii prime au fost benefice tarilor din Caucaz si Asia Centrala, in timp ce intrarile de capital au stimulat dezvoltarea in Turcia, Polonia si, mai recent, in Ucraina.


Raportul arata ca revenirea economica in statele dezvoltate a fost benefica si pentru tarile din Europa Centrala si regiunea baltica.


Pentru acest an, in regiunea analizata este anticipat un avans economic de 4,2% si aproximativ egal in 2011, cu diferente regionale semnificative.


Pentru Ungaria, BERD a revizuit in scadere prognoza pentru acest an si 2011 cu 0,4 puncte, la un avans de 0,8%, respectiv 1,7%.


Estimarea referitoare la economia Poloniei a fost imbunatatita cu 0,6 puncte procentuale in acest an, la 3,3%. Pentru 2011, prognoza a fost imbunatatita cu 0,2 puncte, la 3,5%.


In cazul Bulgariei, asteptarile BERD au fost majorate semnificativ, cu 1,6 puncte pentru acest an, la un avans de 0,4%. Pentru 2011, estimarea a fost redusa cu 0,2 puncte, la o crestere de 2,4%.


Republica Moldova va inregistra in acest an un avans de 4,5%, cu 0,5 puncte peste prognoza precedenta, in timp ce estimarea de crestere pentru 2011 a ramas la 3,5%.


BERD anticipeaza in cazul Ucrainei un avans al PIB de 5% in acest an si 3,5% in 2011, cu un punct, respectiv 0,4% peste estimarea anterioara.


Pentru Rusia, banca a mentinut prognozele pentru acest an si cel viitor la cresteri de 4,4%, respectiv 4,6%.


BERD a mentionat ca factori de limitare a cresterii economice cererea externa scazuta, imbunatatirea lenta sau chiar scaderea competitivitatii, masurile de ajustare bugetara si revenirea lenta a operatiunilor de creditare.


Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, infiintata in 1991, este prezenta in 29 de tari, avand obiectivul sustinerii tranzitiei spre economia de piata.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1092 ori
Citeste mai multe despreberd economie romania scadere