Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BERD anticipeaza o crestere economica de 1,3% pentru Romania

BERD anticipeaza o crestere economica de 1,3% pentru Romania

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) anticipeaza o crestere economica de 1,3% pentru Romania, in crestere usoara fata de previziunile anterioare, care aratau un avans de 1,8%, in mai, transmite Mediafax.

In pofida revizuirii pozitive a prognozei, cresterea economica a Romaniei ramane penultima intre cele 29 de state in care opereaza BERD.

Doar in cazul Croatiei, cu o crestere estimata pentru acest an la 1,1%, asteptarile sunt mai slabe. In Romania si Bulgaria, state membre ale Uniunii Europene, perspectivele economice se imbunatatesc, dar intr-un ritm modest, noteaza BERD.


"In Romania pare ca are loc in sfarsit o recuperare, dupa doi ani de crestere negativa, iar economia ar trebui sa revina la un avans economic modest in acest an.


Exporturile cresc puternic, productia industriala a urcat anual cu peste 7% in mai, si chiar sectorul constructiilor incepe sa-si revina. 


Totusi, noul acord preventiv cu Fondul Monetar International angajeaza Guvernul la noi masuri de austeritate. Acesta va reduce vulnerabilitatile fiscale, insa va descuraja recuperarea cererii interne", se arata intr-un raport al BERD pentru regiunea in care opereaza banca.


Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana estimeaza pentru acest an o crestere economica de 1,5% in Romania.


BERD a mentinut prognoza de 3,8% pentru Romania in 2012.


Pentru regiunea Europei de Sud-Est, care include si Romania, banca a urcat usor prognoza pe acest an, de la 2,2% la 2,3%, insa a operat o reducere de 0,1 puncte procentuale pentru anul urmator, de la 3,7% la 3,6%. Pe langa Romania, Europa de Sud-Est include si Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Macedonia, Muntenegru si Serbia.


Evolutia economica ramane lenta in aproape intreaga regiune, noteaza BERD, in timp ce Turcia se dezvolta accelerat. 


Chiar daca pentru majoritatea statelor din Europa de Sud-Est exista asteptari de crestere in acest an, ratele avansului economic sunt in cea mai mare parte, inca, sub cele de dinaintea crizei. Recuperarea a fost sustinuta de exporturi.


Importurile cresc din nou, indicand o recuperare partiala a cererii interne si increderii consumatorilor.


Nivelul investitiilor straine directe din regiune ramane, de asemenea, sub nivelul anterior crizei. Majoritatea tarilor continua sa se confrunte cu provocari fiscale, insa cele care au in derulare acorduri cu FMI au reusit, in general, sa-si respecte obligatiile asumate.


Riscuri semnificative rezulta din efectele unei posibile contagiuni a crizei datoriilor din Grecia. Pana in prezent, impactul a fost limitat, insa exista posibilitatea perturbarii activitatii economice din regiune daca situatia din Grecia se deterioreaza in continuare, se arata in raport.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1040 ori