BCE sare in ajutorul bancilor cu probleme din zona euro

Duminica, 27 Martie 2011, ora 23:39
1347 citiri
BCE sare in ajutorul bancilor cu probleme din zona euro

Banca Centrala Europeana (BCE) pregateste un nou program care va asigura lichiditatea bancilor cu probleme din zona euro pe o perioada mai lunga de timp, primii "clienti" ai facilitatii urmand sa fie institutiile de credit din Irlanda, informeaza Mediafax.

O sursa europeana din zona bancilor centrale a declarat pentru Reuters ca planul va fi, initial, "croit in mod special pentru bancile irlandeze".

Programul urmeaza sa fie anuntat saptamana viitoare, odata cu rezultatele testelor de stres derulate la bancile din Irlanda.

"Aceasta facilitate va inlocui ELA (Emergency Liquidity Assitance), oferit in prezent de banca centrala de la Dublin. Programul va fi, cel mai probabil, similar cu SMP (programul de achizitii de obligatiuni al BCE), in sensul ca nu va avea o durata de timp prestabilita", a adaugat sursa citata.

Programul va aborda in prima faza problemele specifice din Irlanda, urmand apoi sa fie disponibil tuturor bancilor din zona euro.

Facilitatea va fi controlata de Consiliul Guvernator al BCE, care va stabili conditiile in care vor fi acordate imprumuturile, de la caz la caz.

Irlanda a incheiat anul trecut un acord de finantare externa cu FMI si UE, care insa nu a solutionat criza bancara.

Bancile irlandeze s-au confruntat cu retrageri masive de depozite si cu imposibilitatea de a se finanta de pe piata, ramanand dependente de creditele de la banca centrala pentru continuarea operatiunilor de zi cu zi.

Cele sase mari banci irlandeze aveau la sfarsitul lunii februarie restante estimate la circa 150 miliarde de euro catre BCE si banca centrala a Irlandei.

Programul ELA a pus la dispozitia creditorilor irlandezi circa 70 miliarde euro.

Noul guvern de la Dublin, care a venit la putere cu mandatul de a renegocia bailout-ul, este in discutii cu BCE de cateva saptamani pentru a incerca sa asigure finantare pe termen mediu bancilor locale.

Rezultatele noilor teste de stres derulate in sistemul bancar irlandez vor fi prezentate pe 31 martie si vor arata, potrivit estimarilor, ca Bank of Ireland, Allied Irish Banks, Irish Life & Permanent si EBS Building Society vor avea nevoie de capital de circa 25 miliarde euro, potrivit unui sondaj efectuat de Reuters in randul analistilor financiari.

Acordul de bailout cu FMI si UE are o componenta de 35 miliarde euro pentru bancile din Irlanda. 

#bce, #banci, #zona euro, #lichiditate , #stiri FMI

Curs valutar

1 EUR = 4.9768 RON

-0.0003

1 USD = 4.6464 RON

-0.0112
  1. Autoritățile anunță un ritm bun pe un tronson din Autostrada Moldovei. Cum arată șantierul, la trei luni de la începerea lucrărilor FOTO&VIDEO
  2. Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
  3. Ce se schimbă pentru românii care vor să cumpere vechime pentru pensie. Modificări importante de la 1 iulie
  4. Se schimbă cardurile bancare. Ce se modifică la plățile online
  5. Petro-dolarii au devenit istorie! Arabia Saudită dă o lovitură puternică dolarului american
  6. Calea ferată din România unde se va circula cu 160km/h a primit un important aviz. Județele prin care va trece traseul ei
  7. Undă verde pentru vânzarea unei bănci din România. Un grup italian își consolidează poziția pe piață
  8. OMV așteaptă o rată internă a profitabilității de 12% de pe urma dezvoltării proiectului Neptun Deep din Marea Neagră
  9. Peste două tone de trufe din Gorj vor ajunge în restaurantele de lux din Europa de Vest. Cât costă un kilogram din ciupercile rare
  10. Se închide o fabrică importantă din industria alimentară. Concedierile anunțate de conducerea companiei