BCE: Restructurarea datoriilor Greciei, doar un caz exceptional

Duminica, 24 Iulie 2011, ora 15:09
1525 citiri
BCE: Restructurarea datoriilor Greciei, doar un caz exceptional

Lorenzo Bini Smaghi, membru in consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE) a avertizat ca restructurarea datoriilor Greciei trebuie sa ramana un caz exceptional, transmite Mediafax.

"Nu trebuie sa ne purtam ca si cum acest acord pentru Grecia a aparut gratuit", a afirmat Smaghi intr-un interviu acordat publicatiei germane Welt am Sonntag.

Liderii europeni au convenit joi seara, la Bruxelles, un nou pachet de salvare a Greciei, prin care statele zonei euro si FMI vor oferi statului elen finantare de 109 miliarde euro pentru urmatorii trei ani, la care se adauga o contributie de 50 miliarde euro din partea creditorilor privati ai guvernului de la Atena, sub diverse forme.

BCE a anticipat ca participarea bancilor la salvarea Greciei va conduce in mod inevitabil la riscuri care se vor repercuta asupra contribuabililor europeni.

"Acesta este motivul pentru care Grecia trebuie sa ramana un caz izolat", a adaugat Smaghi.

In opinia sa, discutiile recente referitoare la restructurarea datoriilor elene au dus la amplificarea pericolului de contaminare in zona euro si de slabire a uniunii monetare.

Smaghi a cerut, in interviu, ca masurile de salvare sa fie urmate de reforme.

"Acordul de la summitul liderilor din zona euro prevede si intarirea pactului de stabilitate", a precizat oficialul BCE.

Grecia se indreapta spre primul default (incapacitate de plata) din istoria zonei euro, dar liderii din regiune spera ca astfel sa poata fi evitat un faliment total al tarii.

#bce, #grecia, #grecia criza, #restructurare datorii grecia , #stiri FMI