BCE respinge categoric sugestia FMI de majorare a tintei de inflatie la 4%

Joi, 25 Februarie 2010, ora 15:13
911 citiri
BCE respinge categoric sugestia FMI de majorare a tintei de inflatie la 4%

Oficialii Bancii Centrale Europene (BCE) au respins categoric joi sugestia Fondului Monetar International (FMI) de a majora tinta de inflatie pentru a combate mai eficient crizele economice, relateaza AFP, citat de NewsIn.

"Majorarea tintelor de inflatie de catre bancile centrale ar reprezenta un pas in directia gresita", a declarat Jurgen Stark, economist-sef BCE.

Economistul-sef al FMI, Olivier Blanchard, a recomandat intr-un studiu publicat vineri majorarea tintei de inflatie la 4%, de la 2% in prezent, pentru a spori eficienta politicii monetare in viitoarele perioade de criza deflationista.

Studiul, intitulat "Regandirea politicii macroeconomice", arata ca tinta actuala de inflatie a celor mai multe banci centrale - inclusiv Banca Centrala Europeana (BCE) -, de 2%, este potrivita "intr-o lume a unor socuri reduse".

Insa criza financiara din 2008 a provocat o cadere a cererii globale, impiedicand bancile centrale sa aduca rata reala a dobanzii in teritoriu negativ, ceea ce limiteaza eficienta politicii acestora.

"Observ tentatia guvernelor de a solicita o inflatie mai ridicata, pentru a putea limita cresterea speculativa a datoriilor publice din majoritatea economiilor dezvoltate", a declarat Stark.

"Din acest motiv, apelul la bancile centrale, de a majora tintele de inflatie, este departe de a fi un ajutor", a mai spus el.

Axel Weber, presedintele bancii centrale a Germaniei, a declarat la randul sau ca propunerea FMI este "daunatoare" si ca "FMI se joaca cu focul".

Presedintele bancii centrale americane, Ben Bernanke, a criticat de asemenea aceasta idee.

"Daca Federal Reserve anunta "vom majora tinta de inflatie la 4%", cum putem sti ca nu vom trece apoi la 5, la 6 sau chiar la 7%?". 

România nu mai este prima la inflație în Europa, doar la ritmul scumpirilor
România nu mai este prima la inflație în Europa, doar la ritmul scumpirilor
România a fost depășită la inflația din luna iunie de o altă țară din Uniunea Europeană, dar țara noastră a rămas campioană la scumpirile din ultimul an. Scumpirile carburanților nu...
Pericolul care amenință industria alimentară. Cum ar putea deveni inflația o prezență permanentă
Pericolul care amenință industria alimentară. Cum ar putea deveni inflația o prezență permanentă
După criza provocată de pandemia de coronavirus în urmă cu patru ani, statele lumii s-au confruntat cu o inflație mare și constantă, care nu a mai fost văzută, în multe locuri, de la...
#bce, #fmi, #inflatie, #majorare, #tinta , #stiri FMI

Curs valutar

1 EUR = 4.9692 RON

0.0011

1 USD = 4.5468 RON

0.0064
  1. Profeție despre viitorul omenirii: România și Polonia, creștere masivă în următorii 30 de ani. "E în interesul strategic al SUA"
  2. Un expert de la Berkeley anunță prăbușirea Rusiei: SUA îl lovesc pe Putin, tăindu-l de la o resursă americană vitală
  3. Rețeaua de energie a României, în fața unei schimbări majore. Cine ajunge să plătească pentru dezechilibre și ce soluții avem
  4. Care este stadiul lucrărilor pe Valea Oltului după aproape o săptămână de la închiderea circulației. Anunțul directorului CNAIR FOTO
  5. O multinațională prezentă în România anunță concedieri în masă. Val de tăieri la nivel mondial
  6. Cea mai impresionantă autostradă din lume, care surprinde prin lățimea ei. Unde a fost construită și câte benzi are VIDEO
  7. Intră în vigoare noile bilete pentru trenuri metropolitane, valabile în toată țara. "Oferă libertate călătorului"
  8. Noi taxe și impozite în România. Anunț teribil de la un fost secretar de stat al Guvernului: „Nu sunt liniștit pentru 2025"
  9. Al 2-lea ”tigru” al Europei lovit de un șoc economic: 500.000 de români expuși periculos
  10. S-a dat startul licitației pentru execuția unei o noi autostrăzi. Va avea 62 de kilometri și ar trebui să fie gata în 30 de luni FOTO