BCE: Problemele bancilor din Europa de Est pot fi gestionate

Marti, 24 Februarie 2009, ora 09:05
1659 citiri
BCE: Problemele bancilor din Europa de Est pot fi gestionate

Actualele turbulente din sectorul bancar est-european pot fi gestionate, iar Uniunea Europeana ar trebui sa majoreze valoarea fondului de asistenta economica pentru noile state membre, a declarat luni Ewald Nowotny, oficial al Bancii Centrale Europene (BCE), citat de Reuters.

"Cred ca putem rezolva toate problemele (bancilor din estul Europei), dar consider, totodata, ca modelul de afaceri din trecut este expirat si trebuie schimbat", a spus Nowotny, la un eveniment la care a participat impreuna cu Ivan Sramko, guvernatorul bancii centrale a Slovaciei si membru al consiliului guvernatorilor BCE.

"Avem nevoie de un model bancar care sa fie mult mai prudent si sa limiteze creditarea in valuta. Acest lucru ar insemna sa nu mai avem rate de crestere (a creditarii) de 30-40%, dar vom avea un sistem bancar mai stabil pe termen lung", a adaugat Nowotny.

Oficialul BCE a cerut, de asemenea, ca UE sa majoreze sumele disponibile pentru noile state membre ale blocului comunitar.

"Fondul de asistenta macroeconomica de 25 miliarde euro, care a fost folosit pentru stabilizarea Ungariei, alaturi de ajutorul de la FMI, si de asemenea pentru Tarile Baltice. Ar fi rezonabila o majorare a fondului? Asa ceva ar arata tarilor din afara UE ca exista un element mai puternic de stabilitate", a mai spus Nowotny.

#asistenta, #bce, #economica, #est, #europa, #europeana, #fond, #probleme, #uniunea , #stiri FMI