Basescu: Vom avea acord precautionary cu FMI

Joi, 09 Septembrie 2010, ora 15:21
1840 citiri
Basescu: Vom avea acord precautionary cu FMI

Presedintele Traian Basescu a declarat joi ca Romania va avea in continuare un acord cu FMI, pentru echilibru, acesta fiind cel mai probabil de tip "precautionary", si isi va finanta deficitul pe 2011, de 5,7 miliarde euro, imprumutand de la Uniunea Europeana sau, in cel mai rau caz, de pe piata, potrivit NewsIn.

Presedintele Traian Basescu a declarat joi la postul public de radio ca propune romanilor si clasei politice ca din banii pe care Romania ii va imprumuta anul viitor, 5,7 miliarde de euro, pentru a-si finanta deficitul, un sfert sa mearga catre investitii.

Intrebat de unde va imprumuta Romania bani la anul, seful statului a aratat ca este o chestiune de optiune, indicand ca posibile surse Uniunea Europeana, organisme internationale dispuse sa finanteze guverne, sau varianta de a lua bani de pe piata.

In oricare dintre cazuri, Romania va pastra, si anul viitor, acordul cu FMI, pentru a da un semnat de echilibru, presedintele aratand insa ca Fondul nu va mai fi de acord sa finanteze deficitul tarii noastre, astfel ca acodul va fi, probabil, unul de tip "precautionary".

"Putem lua banii de la Fond, de la UE sau de pe piata libera. Cel mai avantajos ar fi sa-i luam prin Uniunea Europeana, pentru ca sunt dobanzi mult mai mici.

Fondul nu va mai accepta sa finanteze deficitul bugetar, deci daca luam bani de la Fond vor merge in consolidarea rezervei valutare a Romaniei.

Dar ne trebuie acordul cu FMI pentru credibilitate, si sa gasim o formula de la structuri care finanteaza guverne, nu de pe piata libera", a explicat presedintele Basescu, aratand ca varianta imprumutului de pe piata nu este avantajos din cauza dobanzilor mari si a termenelor scurte pentru rambursare "Romania ar avea nevoie ca cei 5,7 miliarde sa-i imprumute in conditii de termen mediu, nu rambursare imediata, adica intai sa se redreseze, sa treaca la o crestere de 4-5% a PIB si pe urma sa inceapa sa ramburseze.

Dar asta este o chestiune care nu tine numai de noi, va trebui ca si partenerii sa fie de acord cu modul de finantare.

Daca nu, va trebui sa mergem pe piata cu dobanzi mari si asta e", a mai precizat Basescu, subliniind ca acordul cu FMI se va pastra in oricare dintre cazuri, si "in principiu nu va fi un acord de finantare ci un , un acord de precautie".

Seful statului a admis, raspunzand unei intrebari, ca suma de 5,7 miliarde euro nu este singura pe care Romania va fi nevoita sa o imprumute anul viitor.

"Bineinteles ca nu, dar in principal acesta va fi deficitul. Trebuie sa imprumutam sa acoperim deficitul, noi trebuie sa ne platim dobanzile la creditele pe care le avem pana acum.

Orice analiza economica arata ca Romania plateste dobanzi cam 5% din venitul bugetului de stat, ceea ce insa este rezonabil daca reusim sa ne mentinem aici, sa facem imprumuturi pe termen mediu si lung si nu pe termen scurt, pentru 30 de zile, 60 de zile sau 6 luni.

Avem si 1,4 miliarde de euro de rambursat la credite. Nu este o suma pe care Romania sa nu o poata rambursa, deci marea noastra problema este finantarea deficitului", a explicat Traian Basescu.

"Discutam despre 5% din venit, daca adaugam la cei 76% cheltuieli sociale si salarii s-au facut 81%.

Daca mai adaugam 5% subventiile am ajuns la 86%. Unde mai incap cheltuieli materiale, bani de investitii?", a facut seful statului o socoteala.

El a ajuns din nou la concluzia ca Romania da prea multi bani pentru plata salariilor si asistenta sociala, aratand ca numai Grecia ne depaseste la acest capitol.

In privinta acorului cu FMI, Traian Basescu a precizat ca a discutat si cu Guvernul despre pastrarea acestuia, concluzia sa fiind ca Romania trebuie sa dea un semnal de stabiltate in plan extern, dupa anii de risipa 2007-2008.

"Aici e o chestiune de optiune, in primul rand vreau sa va spun ca am discutat cu Guvernul, vom avea in continuare acord cu FMI.

Deocamdata, si aici nu vreau sa fac o speculatie, fostul comisar Almunia spunea in 2007-2008 despre ministrul de Finante al Romaniei ca este iresponsabil in modul cum cheltuieste banii si cum ii explica -nu s-a facut public acest lucru- cum ii explica comisarului Almunia ca sunt venituri sa se stimuleaza consumul ca sa avem crestere economica.

Realitatea este ca in momentul de fata Romania are o singura solutie, a responsabilitatii oamenilor politici, iar responsabilitatea oamenilor politici inseamna si recistigarea credibilitatii", a explicat presedintele.

El a aratat ca pentru ce s-a facut in 2007-2008 si pentru ca aceste demersuri s-au repercutat negativ in 2009, Romania si-a pierdut credibilitatea in ochii finantelor internationale si atunci solutia este ca tara noastra sa ramana in acord cu Fondul, ca un garant, alaturi de Guvern, ca se va face un program care va aduce echilibru in finantele publice ale Romaniei.

"Va spun cu regret ca s-a ajuns aici, dar nu-mi puteti reprosa ca nu am spus public: atentie, ce ati facut cu pensiile e prea mult.

Intrati pe siteul Presedintie, si acum este analiza publica in care spuneam ce se va intampla. Nu eu, am avut un grup de specialisti.

Au fost lucruri iresponsabile pe care acum le platim.

Nu-mi place ca trebuie sa fiu eu cel care vorbeste despre ele si despre austeritate, nu era stilul meu, de regula imi placea sa vorbesc bine oamenilor, acum spun lucruri neplacute, pentru ca trebuie sa o fac, nu are cine sa o faca altcineva", a conchis Basescu. 

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#acord, #basescu, #fmi , #stiri FMI