Basescu: simplificarea sistemului fiscal nu inseamna reducerea fiscalitatii

Joi, 21 Ianuarie 2010, ora 23:17
1565 citiri
Basescu: simplificarea sistemului fiscal nu inseamna reducerea fiscalitatii

Presedintele Traian Basescu a subliniat, joi, in fata membrilor Camerei de comert romano-germane, ca este nevoie de o simplificare a sistemului fiscal, dar ca acest lucru nu inseamna reducerea fiscalitatii din Romania, care este una dintre cele mai scazute din Uniunea Europeana.

Presedintele a dat asigurari ca din partea autoritatilor romane exista o totala deschidere pentru adoptarea de solutii legislative care sa ajute la derularea mai usoara a afacerilor in sistemul economic romanesc.

"Stiu ca aveti nevoie de o simplificare a sistemului fiscal, sunt de acord ca avem nevoie toti de aceasta simplificare, pe de alta parte as vrea sa se inteleaga foarte bine ca nu picam in capcana de a intelege prin simplificarea sistemului fiscal reducerea fiscalitatii in Romania.

In momentul de fata, Romania are una dintre cele mai scazute fiscalitati la nivelul Uniunii Europene, iar statul are nevoie sa colecteze bani pentru ceea ce va spuneam mai inainte: sanatate, educatie, aparare, ordine publica(..) Va pot spune ca fiscalitatea nu va scadea, dar nici nu va creste", a explicat Traian Basescu.

Pe de alta parte, presedintele a subliniat ca unul dintre marile obiective ale negocierii cu FMI a fost exact acela de a mentine cota unica de impozitare si TVA-ul la nivelele anterioare si a spus ca, din acest punct de vedere, va exista o deplina stabilitate in perioada urmatoare.

"Stiu ca asteptati de la noi reducerea birocratiei si, acolo unde este cazul, dispartia elementelor de coruptie despre care eu, ca sef al statului, nu o sa spun niciodata ca nu exista.

Stiu ca exista, stiu ca incurca mult afacerile si, daca vreti, creeaza un sentiment neplacut oricui vine in contact cu administratia romaneasca", a spus presedintele, precizand ca vrea sa creada ceea ce arata si indicatorii internationali in privinta coruptiei, si anume o diminuare a acestui fenomen in ultimii ani.

"Sa speram ca vom continua acest trend", a punctat presedintele. "Ne bucura foarte mult ceea ce se intampla in ultimii ani - schimbarea structurii exporturilor romanesti si acest lucru datoreaza in primul rand investitorilor straini.

Asta ne face sa intelegem ca acolo unde legislatia europeana ne permite, trebuie sa gasim formule sa va sprijinim.

Unde nu se poate discuta este in zona fiscalitatii, care nu va fi scazuta, dar poate fi altfel aranjata, incat sa nu deranjeze investitorul sau sa-l deranjeze cat mai putin", a declarat seful statului, in incheierea alocutiunii rostite in fata membrilor Camerei de comert romano-germane. 

#basescu, #fmi, #sistem fiscal, #uniunea europeana , #stiri FMI