Basescu: Romania trebuie sa aiba un acord precautionary cu FMI

Miercuri, 05 Ianuarie 2011, ora 15:58
1453 citiri
Basescu: Romania trebuie sa aiba un acord precautionary cu FMI

Romania trebuie sa continue relatia cu Fondul Monetar International (FMI) printr-un acord precautionary, pentru stabilitate financiara, iar eventuale fonduri sa fie atrase de la Uniunea Europeana, din sumele puse la dispozitia statelor din afara zonei euro, a afirmat presedintele Traian Basescu.

Surse oficiale au declarat, marti, agentiei MEDIAFAX, ca Guvernul a transmis Fondului Monetar International o scrisoare in care sustine ca Romania a indeplinit toate conditionalitatile pentru a primi o noua transa din imprumut, inchizand anul 2010 cu un deficit de 6,6% din PIB, cu 1,27 milioane bugetari si cu stocul de arierate sub limitele agreate.

"Deficitul bugetar preliminat pe intregul an 2010 a fost in jurul a 6,58% din PIB, sub limita convenita cu FMI, si putea cobori la 6,4% daca nu erau achitate o parte dintre arierate", au declarat sursele.

Pentru 2010 Guvernul s-a angajat sa mentina deficitul bugetar sub 6,8% din PIB si sa-l reduca in 2011 la 4,4% din PIB.

Produsul Intern Brut a fost estimat anul trecut la 511,58 miliarde de lei.

La finele anului precedent, numarul angajatilor in sectorul bugetar trebuia sa coboare la 1,29 milioane persoane, conform intelegerilor cu FMI.

Contactat de MEDIAFAX, ministrul Finantelor a declarat ca Guvernul si-a indeplinit pentru 2010 si conditia legata de stocul de arierate.

"Conform celor convenite cu FMI in scrisoarea suplimentara, nivelul maxim al arieratelor nu trebuia sa depaseasca la sfarsitul lunii noiembrie 250 milioane lei.

Guvernul si-a indeplinit aceasta tinta pentru eliberarea urmatoarei transe de la FMI, deoarece la sfarsitul lunii noiembrie nivelul arieratelor era de 248 milioane lei", a spus Ialomitianu.

Oficialul MFP a precizat ca nivelul maxim al arieratelor negociat cu FMI si inclus in ultima scrisoare de intentie se refera numai la datoriile restante ale institutiilor de stat de la nivel central, fara datoriile neachitate de autoritatile locale.

Acordul cu FMI a prevazut initial criterii cantitative privind nivelul arieratelor de la bugetul general consolidat, adica inclusiv datoriile autoritatilor locale, dar Guvernul a ratat fiecare tinta trimestriala de la inceputul programului si pana in prezent.

Tinta de arierate la bugetul general consolidat era stabilita pentru finele acestui an la 480 de milioane de lei., iar datoriile statutului trebuia eliminate in totalitate pana la finele intelegerii cu FMI.

In septembrie, soldul arieratelor bugetului general consolidat depasea 1,5 miliarde lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertismentul șefei FMI privind inflația din țările bogate: „Să nu ne pripim în ultimul ceas”
Avertismentul șefei FMI privind inflația din țările bogate: „Să nu ne pripim în ultimul ceas”
Șefa Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, cere prudență. Ea a declarat joi, 11 aprilie, că, deși inflația a scăzut mai repede decât spuneau pronosticurile,...
#acord, #arierate, #basescu, #deficit, #eliberare, #fmi, #transa , #stiri FMI