Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Basescu: plata datoriilor pe care le are statul catre firme este prioritara

Basescu: plata datoriilor pe care le are statul catre firme este prioritara

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca a discutat cu Guvernul despre plata datoriilor statului catre firme, mentionand ca acesta este unul din factorii esentiali pentru a incuraja companiile in procesul de reluare a cresterii economice, informeaza Mediafax.

Presedintele a spus ca a discutat cu Executivul despre plata datoriilor statului catre companiile private, "esentiala pentru a incuraja firmele in procesul de reluare a cresterii economice". El a mentionat ca acest lucru este important, in contextul in care bancile nu mai crediteaza proiectele.

"Daca masurile pe care le-am precizat se iau, se creaza resursa financiara pentru cateva prioritati majore. Una si cea mai importanta este plata datoriile pe care le are statul catre firme", a spus Basescu.


Presedintele a spus ca plata datoriilor statului catre firme este esentiala pentru a incuraja firmele in procesul de reluare a cresterii economice, "pentru a le crea conditiile acceptabile pentru reluarea activitatii". "O alta plata care trebuie urgent facuta este cea care vizeaza plata datoriilor spitalelor", a spus Basescu.


Seful statului a adaugat ca sumele eliberate dupa luarea acestor masuri precum si a celorlalte masuri care vor fi stabilite de guvern in discutiile cu FMI vor fi utilizate pentru a sustine proiectele cu finantare europeana.


"Prioritatea este sustinerea proiectelor pentru IMM-uri. Sigur, aici sunt mai multe variante - cu bani in mod direct, cu garantii guvernamentale. Dar ca sa eliberezi garantii guvernamentale, trebuie sa ai resursa financiara pentru ca in situatia executarii garantiei, statul trebuie sa plateaasca", a spus presedintele.


El a spus ca este atat de urgenta sustinerea proiectelor mici, pana in 20-30 de milioane de euro, "pentru ca s-a constatat ca 90% dintre proiectele aprobate nu mai pot fi derulate pentru ca bancile nu mai crediteaza componenta autohtona pe care firma privata sau persoana fizica si-a obtinut aprobarea proiectului trebuie sa o puna alaturi de banii europeni". Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1230 ori
Citeste mai multe desprebasescu plata datorii frime guvern fmi