Basescu: inchierea acordului cu FMI, inceputul iesirii din criza

Marti, 09 Noiembrie 2010, ora 17:07
1245 citiri
Basescu: inchierea acordului cu FMI, inceputul iesirii din criza

Presedintele Traian Basescu le-a spus marti parlamentarilor ca finalizarea cu succes a Acordului cu Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Mondiala inseamna pentru Romania redobandirea credibilitatii pe plan extern si inceputul iesirii din criza economica, relateaza NewsIn.

Traian Basescu a tinut in Parlament un discurs intampinat cu aplauze de reprezentantii puterii, in cadrul caruia si-a expus pozitia in legatura cu felul in care Guvernul si Legislativul pot satisface interesul national al Romaniei.

"Sunt nevoit sa imi reinoiesc apelul la responsabilitate adresat formatiunilor politice din Parlamentul Romaniei.

Romania se poate indrepta in curand spre incheierea cu succes a Acordului cu FMI.

Obiectivul principal al acestui acord a fost evitarea derapajului in domeniul echilibrelor macroeconomice.

Incheierea cu succes a acestui acord ar insemna ca Romania a iesit din situatia de criza, a pericolului de instabilitate macroeconomica, ar insemna ca Romania a reusit sa aplice un program de reforme care elimina consecintele unor comportamente economice si ale unor politici publice in domeniul bugetar despre care se poate spune ca au fost cel putin neadecvate", a subliniat Traian Basescu, aratand ca toate partidele trebuie sa fie constiente, in acest moment, ca Romania nu poate cheltui mai mult decat produce.

Basescu a aratat ca incheierea cu succes al acestui Acord ar conduce, in esenta, la incheierea crizei de credibilitate externa a Romaniei de pe pietele financiare internationale, ceea ce ar influenta pozitiv capacitatea tarii noastre de a aplica masuri de stimulare a economiei.

"Aceasta ar reprezenta un raspuns eficient la efectele crizei economice.

Consecintele directe ale cresterii credibilitatii Romaniei in plan economic ar fi pozitive in primul rand pentru ca Romania ar redeveni atractiva pentru investitiile straine iar sporirea investitiilor straine ar conduce la cresterea numarului locurilor de munca si la cresterea veniturilor", a aratat presedintele.

"Daca acest acord cu FMI, Uniunea Europeana si Banca Mondiala se finalizeaza cu succes atunci Romania isi poate redobandi credibilitatea pe pietele financiare si poate redeveni atractiva pentru investitiile straine directe.

Finalizarea acestui acord ar marca inceputul iesirii Romaniei din criza", a insistat seful statului, adaugand ca aceasta sansa a tarii noastre se poate materializa prin indeplinirea conditionalitatilor discutate cu reprezentantii institutiilor financiare internationale.

"Conditia materializarii acestei sanse a Romaniei este actiunea ferma si consecventa pe termen foarte scurt, respectiv in urmatoarele 30-45 de zile la nivel de Guvern si Parlament in cateva directii principale care au fost convenite cu FMI, UE si BM ca si conditii pentru incheierea cu succes a programului de scoatere a Romaniei din criza si reluare a cresterii economice.(...)

Ceea ce va propun este in fapt un moratoriu asupra bataliei politice care sa permita deblocarea activitatii Parlamentului.

Personal cred ca acest lucru este posibil plecand de la realitatea ca toate partidele parlamentare sustin ca actioneaza in interes national", a pledat Basescu.

El a enumerat principalele obiective pe care Parlamentul si Guvernul trebuie sa le atinga pana la finalul anului: adoptarea Legii salarizarii unice, a Legii pensiilor si Legii bugetului de stat pe anul 2011, diminuarea consistenta a arieratelor, imbunatatirea planificarii cheltuielilor de investitii publice prin alocarea de resurse in primul semestru al anului astfel incat sa creasca absorbtia fondurilor de la Uniunea Europeana, Banca Europeana de Investitii si Banca Mondiala, incadrarea intr-un deficit maxim de 4,4% din PIB, prioritizarea investitiilor deja incepute si finantarea doar a acelor investitii care sunt viabile.

In acelasi timp, a subliniat Traian Basescu, trebuie adoptata Ordonanta 50 a Guvernului privind creditele populatiei in asa fel incat actul normativ sa duca la protejarea drepturilor consumatorilor si imbunatatirea transparentei in sistemul de creditare bancara a populatiei, "asigurand un echilibru in legatura cu nevoia de stabilitate in sistemul financiar pe baza garantarii ca Directiva europeana 48/2008 este respectata".

"Si in sfarsit avem nevoie de un sistem fiscal predictibil. Acestea sunt conditii esentiale pentru ca Romania sa poata finaliza cu succes acordul cu FMI, UE si BM.

In mod normal aceasta ar trebui sa creeze punti de dialog politic care sa se constituie pentru cetatean ca o baza solida pentru renasterea sperantei, speranta ca Romania poate iesi din criza incepand cu anul 2011, speranta ca Romania se poate reinscrie pe o traiectorie a cresterii economice", a spus seful statului.

Pe de alta parte, a reliefat presedintele, ratarea ducerii la capat a acordului cu FMI, UE si BM ar duce la deprecierea masiva a credibilitatii tarii noastre pe pietele financiare, la finantare extrem de scumpa a deficitului si la riscul ca Romania sa nu poate face toate platile prevazute in buget.

Basescu a atras atentia ca mediul politic national s-a deteriorat sensibil in ultima luna, astfel ca exista premisele ca Acordul cu FMI sa nu fie dus la bun sfarsit cu succes.

"As dori doar sa reflectati la prioritatile legislative pentru finalul actualei sesiuni parlamentare si la optiunile politice care ni se deschid in fata, cu avantajele si dezavantajele lor, si sa faceti o alegere.

Orice amanare a deciziei curge in defavoarea noastra. Guvernul si partidele din Parlament pot imbunatati rapid conditiile pentru a se reveni la normal sau, la fel de rapid, pot inrautati situatia Romaniei.

Miza este credibilitate externa si iesirea din criza, ca baza pentru reluarea cresterii economice in conditiile unei crize econimice globale care inca nu s-a sfarsit", a pledat seful statului, subliniind ca are incredere in intelepciunea parlamentarilor.

Presedintele Basescu s-a adresat marti plenului reunit, in absenta opozitiei. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#acord, #basescu, #criza, #fmi , #stiri FMI