Basescu: Guvernul si BNR vor decide tipul acordului cu FMI

Miercuri, 22 Septembrie 2010, ora 14:19
1604 citiri
Basescu: Guvernul si BNR vor decide tipul acordului cu FMI

Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri, la RRA, ca tipul de Acord pe care Romania il va incheia cu FMI va fi decis "catre sfarsitul anului", de catre Guvern si Banca Nationala, sustinand ca este "putin probabil" sa fie un acord de finantare, ci va fi unul de precautie.

"Acordul cu Fondul va fi o realitate. Ce tip de acord ramane sa decidem catre sfarsitul anului, si va fi problema Guvernului si a Bancii Nationale, dar in mod cert un acord cu Fondul Monetar International va exista. 

Poate fi un acord in care sa fie vorba si de finantare, ceea ce este putin probabil, sau cel mai probabil va fi un asa numit acord de precautie, in care in situatii exceptionale sa putem apela la Fond", a spus Basescu.

Presedintele a explicat ca nu a ales momentul mesajului din Parlament "spre a-l dedica ideii ca vom avea un Acord cu Fondul", ci pentru a prezenta solutiile pe care le are Romania in perspectiva acordului.

"Mesajul de fond a fost unul indreptat catre optimism, legat de faptul ca avem solutii pentru a gestiona situatia de criza", a subliniat Basescu.

El a explicat din nou motivele pentru care Romania are nevoie de prelungirea Acordului, sustinand ca Executivul, prin Ministerul de Finante, are dificultati in a contracta imprumuturi pe termen lung, iar FMI poate da credibilitate Romaniei pe pietele internationale. 

Seful statului a spus ca "cei care vor sa critice" discursul sau de marti din Parlament pot comenta interpretarea duratei unui Acord pe termen lung sau mediu, sustinand ca si unul pe sase luni poate fi interpretat ca imprumut pe termen lung, insa acest fapt este neadevarat si, in lipsa acordului, "riscam sa facem imprumuturi pe termene mai scurte si la dobanzi mai mari".

Seful statului a mai tinut sa demonteze o informatie relatata in mod denaturat in media, legata de rambursarea banilor imprumutati de la FMI. 

"Noi rambursam continuu. Ce nu se intelege, aici este iarasi una din deformarile pe care le genereaza presa. Romania poate imprumuta ori de la organisme internationale construite sa impumute guverne, de tip FMI, Banca Mondiala sau Uniunea Europeana, (...) sau pot sa se imprumute de pe piata libera.

Este clar ca un imprumut de la FMI este mai ieftin decat un imprumut de pe piata libera si vreau sa va spun ca Romania a imprumutat foarte mult, in unele perioade aproape zilnic, prin Ministerul Finantelor se duce pe piata interna si se imprumuta sa plateasca pensii, salarii. S-au petrecut si in 2009 si in 2008, cu o prezenta ridicata. (...)

Povestea asta ca ideea ca daca ne da Fondul ne indatoram este una din marile minciuni", a explicat Basescu.

Presedintele a mai spus ca FMI, "de regula", nu finanteaza deficite bugetare, existand o singura exceptie in actualul Acord, cand 1,5 miliarde de euro s-au dus catre deficit, "pentru ca situatia era extrem de dificila", dar acest lucru nu se va mai repeta. 

"FMI, ca regula generala, nu finanteaza deficite ale bugetelor, ci consolidarea rezervei valutare a BNR, (...) dar in niciun caz nu va mai accepta sa finanteze deficitul bugetului de stat.

Traian Basescu a mai explicat ca noul Acord va avea doua "valente", fiind vorba, pe de o parte, de credibilitatea Romaniei, iar, pe de alta parte, de o "asigurare" ca, in cazul in care recesiunea va reveni, sa dispunem de finantare in continuare. 

"Unii analisti economici de mare prestigiu zic ca va mai veni o reintrare in recesiune, altii spun ca nu va mai fi o noua cadere. Nu poti, ca sef de stat, sa nu te gandesti la ce poate fi mai rau, sa-ti iei masurile din timp", a subliniat presedintele.

#basescu, #guvern, #bnr, #acord, #fmi, #precautionary , #stiri FMI