Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Basescu: FMI ne apara de populism

Basescu: FMI ne apara de populism

Romania are nevoie de un nou acord, preventiv, cu FMI si cu UE pentru a se proteja de proprii politicieni, de populism, care poate lua amploare in orice moment, a declarat presedintele Traian Basescu intr-un interviu acordat Financial Times, preluat de Mediafax.

"Este necesar, iar acest acord preventiv cu FMI si UE poate proteja Romania impotriva chiar a propriilor politicieni, impotriva populismului, care poate lua amploare in orice moment in Romania, in Parlament", a afirmat Basescu, intrebat de FT daca Romania are nevoie de un nou acord, chiar daca Guvernul face progrese pentru atingerea obiectivului privind reducerea deficitului bugetar la 4,4% din Produsul Intern Brut anul viitor.

Publicatia britanica subliniaza ca un nou acord de asistenta internationala ar putea duce la impunerea unor masuri si mai austere decat cele adoptate deja.

"Obiectivul nostru este, in primul rand, de a finaliza actualul acord, care va expira in aprilie. Daca prima intelegere a avut ca scop salvarea Romaniei de la derapaj si inceperea consolidarii fiscale, urmatorul acord cu FMI va avea modificat centrul de gravitatie. Vom schimba obiectivele in obiective europene.

Acum avem ca obiective rularea programelor finantate de UE si, bineinteles, continuarea consolidarii fiscale; sa rulam programele pe care le avem cu UE; sa incepem implementarea Agendei 2020 a Uniunii; sa imbunatatim credibilitatea Romaniei, sa stimulam o abordare pozitiva a investitiilor directe straine. Acestea sunt obiectivele angajamentului preventiv cu FMI si UE", a afirmat Basescu.

Aceste obiective trebuie insa orientate pe procesul de integrare europeana, utilizand fonduri de la UE, crescand flexibilitatea administratiei si a pietei muncii, unde Romania are in continuare probleme, a aratat seful statului.

"Este ceea ce trebuie sa corectam anul viitor...Am stabilit ca prioritatea noastra este consolidarea fiscala, iar urmatorul pas va fi procesul de recuperare", a spus Basescu.

Intrebat daca este increzator ca Romania poate mentine stabilitatea politica indeajuns de mult pentru aplicarea masurilor necesare in vederea conslidarii bugetului, presedintele a afirmat ca nu sunt motive pentru ca in 2011 sa nu fie pastrata majoritatea in Parlament, in conditiile in care cele mai severe masuri au fost deja luate.

El apreciaza, totodata, ca nu vor fi miscari sociale de amploare in urmatoarele luni, deoarece punctul culminant in aceasta privinta a fost atins in octombrie.

"Am supravietuit, continuandu-ne masurile, si nu ma astept sa mai fie miscari sociale de amploare in urmatoarele luni, chiar daca populatia nu este multumita cu masurile pe care le luam", a spus Basescu.

Seful statului a mentionat, printre masurile destinate consolidarii fiscale, scaderea cu 25% a salariilor in sectorul public, anularea bonusurilor, reducerea cu 15% a sumelor alocate protectiei sociale si inghetarea pensiilor.

Totodata, guvernul a diminuat cheltuielile din administratia publica si aproape 80.000 de angajati au fost nevoiti sa parasesca acest sector.

In plus, a fost majorata TVA la 25%, au fost introduse taxe pe proprietatea intelectuala, a fost eliminat al treisprezecelea salariu, care a devenit o traditie in Romania. A fost introdusa, de asemenea, o lege referitoare la responsabilitatea fiscala.

"Toate aceste lucruri s-au intamplat in acest an, iar in urmatorul vom continua procesul reducerii numarului angajatilor de la stat", a mai spus Basescu.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1390 ori
Citeste mai multe despreacord basescu fmi presedinte