Basescu, despre imprumuturile viitoare: avem prioritate la investitii

Marti, 02 Noiembrie 2010, ora 00:02
1349 citiri
Basescu, despre imprumuturile viitoare: avem prioritate la investitii

Presedintele Traian Basescu precizeaza ca a obtinut acordul FMI, UE si al Bancii Mondiale pentru a primi banii destinati investitiilor in primele doua trimestre, iar daca reusesc sa-i absoarba in primele sase luni institutiile si Guvernul trebuie sa gaseasca solutii pentru continuarea lor, informeaza Newsin. 

"Cred ca este pentru prima data cand Romania obtine acordul tuturor institutiilor finantatoare ca banii de investitii sa-i puna in trimestrele I si II si nu in trimestrul IV cum ii puneam pana acum. Deci prioritate la investitii.

Pana acum banii de investitii se puneau in trimestrul IV, nu mai era timp sa se organizeze licitatii, sa se cheltuasca banii, exact banii de investitii se luau inapoi si se ramanea in deficit", a explicat seful statului luni, in cadrul unui interviu acordat postului public de televiziune.

Basescu a aratat ca modul in care Romania isi poate derula investitiile respectand si tinta de deficit a fost subiectul principal al discutiei de duminica seara avute cu reprezentantii Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale.

"Optiunea noastra a fost sa avem banii de investitii pusi in trimestrul I si II, pentru a-i putea cheltui pana la sfarsitul anului, si daca va veti uita in scrisoare, mai este un lucru extrem de important acolo: in cazul in care Romania absoarbe banii de investitii in primele sase luni, institutiile impreuna cu Guvernul trebuie sa gaseasca solutii pentru a continua investitiile", a dezvaluit Traian Basescu.

Intrebat daca investitiile vor fi exclusiv facute prin cofinantarea proiectelor pe fonduri structurale, Basescu a amintit ca exista si bani de la BM si BEI care nu au fost accesati.

"Aici e vorba pe de o parte de banii de la Uniunea Europeana, dar si de banii de la Banca Mondiala si Banca Europeana de Investitii care stau blocati de vreo doi-trei ani", a spus presedintele, aratand ca acesti bani nu au putut fi cheltuiti pentru ca investitiile se faceau in fiecare an in trimestrul IV, cand nu mai era timp pentru organizarea licitatiilor.

Seful statului a spus ca nu se vor lua bani de la salarii pentru a fi indreptati catre investitii, deoarece fondul de salarizare pentru anul viitor este unul fix, deja stabilit, de 39 de miliarde de lei.

El a aratat ca bugetarii vor recupera o buna parte din scaderile salariale operate in acest an, dar ca un procent al cresterii poate fi furnizat dupa adoptarea Legii salarizarii unitare. 

3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
Investițiile la bursă pot fi o modalitate eficientă de a-ți crește veniturile și de a-ți atinge obiectivele financiare pe termen lung, însă este recomandat să ai în vedere câteva...
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
#basescu, #imprumuturi, #investitii, #fmi, #ue, #bm , #stiri FMI