Basescu: Daca banii de investitii vor fi absorbiti in primele 6 luni,cautam cum sa le putem continua

Joi, 04 Noiembrie 2010, ora 17:44
1031 citiri
Basescu: Daca banii de investitii vor fi absorbiti in primele 6 luni,cautam cum sa le putem continua

Presedintele Traian Basescu a declarat joi, la RRA, ca daca Romania va absorbi banii pentru investitii pe primele doua trimestre ale lui 2011, atunci se vor gasi solutii pentru continuarea acestora, neexcluzand varianta maririi deficitului, dar adaugand ca se pot imagina si altele, informeaza NewsIn.

Basescu a explicat ca, in discutiile cu FMI, s-a ridicat problema ca daca Romania ramane cu banii pentru investitii in ultimele doua trimestre ale anului, nu vor mai fi transferati 3% din bugetul de pensii de stat la fondurile private de pensii, pentru a se crea "un spatiu de minimum o jumatate de miliard pentru investitii din resurse certe".

"Noi am conditionat nesuspendarea (platilor catre fondurilor de pensii private - n.r.) de garantarea conditiilor pentru realizarea investitiitiilor, ceea ce a insemnat cele mai mari sume pentru investitii trecute in trimestrul I si II in bugetul de stat, urmand ca dupa primele doua trimestre sa analizam daca reusim sa absorbim aceste sume sau nu este nevoie sa mai gandim o eventuala marire a deficitului pentru a ne putea continua investitiile", a spus presedintele.

El a explicat ca ceea ce s-a convenit este ca dupa sase luni, daca Romania reuseste sa absoarba banii de la UE, de la BM si de la BEI, atunci, impreuna cu institutiile internationale, se vor cauta solutii pentru continuarea investitiilor.

Intrebat daca acest lucru inseamna ca Romania a obtinut de la FMI posibilitatea maririi deficitului bugetar la jumatatea anului viitor daca banii vor ajunge in investitii, presedintele a raspuns: "Nu vreau sa lansez un asemenea subiect".

"Ce-am obtinut - si aici fiecare poate sa judece - este ca dupa sase luni, daca absorbim banii gasim solutii pentru continuarea investitiilor. Sigur, primul gand este sa te duci in deficit. Nu stiu, vom cauta solutii. Poate vom gasi solutii de legiferare a unui sistem de parteneriat public-privat care sa nu treaca prin buget. Putem imagina foarte multe solutii cu o singura conditie: sa ne dovedim capabili sa cheltuim banii in trimestrul I si II", a spus Traian Basescu.

Presedintele Traian Basescu a precizat pe 1 noiembrie ca a obtinut acordul FMI, UE si al Bancii Mondiale pentru a primi banii destinati investitiilor in primele doua trimestre, iar daca reusesc sa-i absoarba in primele sase luni institutiile si Guvernul trebuie sa gaseasca solutii pentru continuarea lor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#investitii marire deficit fmi basescu , #stiri FMI