Basescu: Actionam preventiv. Romania nu a solicitat "un pachet de ajutor"

Luni, 23 Martie 2009, ora 16:05
1363 citiri
Basescu: Actionam preventiv. Romania nu a solicitat "un pachet de ajutor"

Presedintele Traian Basescu a spus, in Austria, ca Romania nu apeleaza la nicio finantare bilaterala, ci utilizeaza doar fonduri care exista la nivelul UE si FMI, explicand ca se incearca prefigurarea unui acord Guvern-banci, societati comerciale, astfel incat criza sa aiba efecte cat mai mici.

"Ceea ce incercam noi sa prefiguram impreuna, avand in vedere ca bancile austriece detin peste 30% din piata romanesca, sau societatile de asigurari austriece detin aproape 40% din piata romaneasca de asigurari, este cum construim un parteneriat intre stat, Guvern, banci si societati comerciale pentru ca o eventuala depreciere a situatiei economice din Europa sa nu afecteze evolutiile economice decat in masura in care nu avem ce sa facem", a explicat presedintele Traian Basescu, la finalul unei intrevederi cu omologul sau austriac.

In contextul unei intrebari venite din partea presei, Basescu a tinut sa clarifice faptul ca Romania nu a solicitat "un pachet de ajutor", si nici finantare bilaterala, ci utilizeaza doar fondurile UE si FMI, ca element de preventie.

"Romania nu a solicitat un pachet de ajutor, deci nu suntem in situatia in care au fost sau poate vor fi alte tari care in ultima clipa solicita sume de la instituti internationale pentru a se salva. O sa va spun un lucru care poate va surprinde, noi actionam preventiv, pornind de la ce s-ar putea intampla mai rau in evolutia globala a economiei, poate chiar exageram putin riscurile. Dar facem acest lucru pentru ca Romania in ansamblu, fie ca discutam despre stat, banci sau societati comerciale, sa fie pregatita pentru momentul in care relansarea economica se va produce", a sublinat seful statului roman.

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#basescu, #criza, #finantare, #fmi, #imprumut, #ue , #stiri FMI