Barroso cere Ucrainei sa evite intarzieri in plata gazului rusesc

Vineri, 06 Noiembrie 2009, ora 10:16
1482 citiri
Barroso cere Ucrainei sa evite intarzieri in plata gazului rusesc

Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso i-a cerut liderului ucrainean Viktor Iuscenko sa evite orice intarzieri in plata gazului rusesc, relateaza Sofia News Agency. 

Avertismentul lui Barroso, care vizeaza evitarea unei noi crize a gazului intre Rusia si Ucraina, dupa cea din ianuarie 2009, intervine a doua zi dupa ce seful companiei ucrainene Naftogaz a declarat ca aceasta se confrunta cu dificultati financiare.

Barroso este ingrijorat ca programul FMI pentru a ajuta financiar fosta republica sovietica este posibil sa nu poata fi pus in practica, ceea ce va submina stabilitatea economica a tarii.

Compania ucraineana de hidrocarburi Naftogaz a recunoscut miercuri ca intampina dificultati in a plati livrarile de gaz rusesc in luna octombrie, ceea ce alimenteaza temerile privind un nou conflict energetic intre cele doua tari.

"Situatia financiara dificila din Ucraina si datoria in crestere a consumatorilor nationali complica acumularea de catre Naftogaz a fondurilor pentru a plati in totalitate si in suficient timp gazul importat in octombrie", a anuntat societatea intr-un comunicat, fara a face alte precizari.

Consilierul presedintelui ucrainean insarcinat cu securitatea energetica internationala, Bogdan Sokolovski, a anuntat marti ca Naftogaz va trebui sa se imprumute pentru a achita gazul rusesc importat in luna octombrie.

Potrivit contractului incheiat intre Moscova si Kiev, scadenta platii pentru importurile din luna octombrie este sambata, 7 noiembrie.

Intrebat unde cauta Naftogaz fondurile necesare pentru a-si plati factura, consilierul lui Iuscenko a raspuns: "La Moscova, cred", adaugand ca "penalitatile pentru un consum mai mic decat cel prevazut prin contract se ridica deja la sapte miliarde de dolari".

In anul 2009, Kievul trebuie sa cumpere peste 40 de miliarde de metri cubi de gaz rusesc, dar intentioneaza sa achizitioneze numai 33 de miliarde, din cauza crizei economice.

In septembrie, premierii rus si ucrainean au convenit ca Ucraina sa plateasca numai ce consuma, dar acest acord nu este reflectat in contract. 

#barroso, #gaz, #intarziari, #plata, #rusesc, #ucraina , #stiri FMI