Banii de la FMI urca rezervele valutare la un maxim istoric

Joi, 01 Octombrie 2009, ora 15:19
1630 citiri
Banii de la FMI urca rezervele valutare la un maxim istoric

Rezervele valutare au atins in septembrie un nou varf istoric, de 28,339 miliarde euro, in crestere cu 596 mil. euro (2,14%) fata de august, datorita transei a doua din imprumutul de la FMI si a cresterii cotei aferente Romaniei prin alocarea generala de DST a Fondului, arata datele BNR.

Rezervele valutare au atins in septembrie un nou varf istoric pentru a treia luna consecutiv. In august, rezervele valutare au crescut cu 417 milioane euro (1,5%), pana la 27,743 miliarde euro, ca urmare a primei etape a alocarii generale de DST a FMI, in valoare de 1,19 miliarde dolari, si a emisiunii de obligatiuni in valuta pe piata interna.

In iulie, rezervele valutare crescusera datorita intrarii primei transe a imprumutului de la Comisia Europeana, de 1,5 miliarde euro, si a imprumutului de tip club loan al Finantelor de la bancile comerciale, de peste 1 miliarde de euro, reprezentand nivelul maxim de pana atunci, dupa varful atins in octombrie 2008, de 27,318 miliarde euro.

In septembrie, intrarile au insumat 2,58 miliarde euro, reprezentand "transa a doua aferenta acordului stand-by cu FMI, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, cresterea cotei aferente Romaniei prin alocarea generala de DST efectuata de FMI, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internationale si altele", se arata in comunicatul publicat marti de BNR.

Miercuri, 9 septmbrie, FMI a alocat Romaniei Drepturi Speciale de Tragere (DST) in valoare de 227 milioane dolari, prin a doua alocare speciala, in cadrul unui program care vizeaza toate statele membre, menit sa furnizeze lichiditate pentru rezervele valutare.

FMI a anuntat pe 22 septembrie ca boardul executiv al Fondului a finalizat prima evaluare a Romaniei in cadrul acordului de finantare externa, in urma careia institutia a pus la dispozitie a doua transa din imprumut, in valoare de 1,854 miliarde euro (1,718 miliarde DST). Astfel, suma livrata Romaniei de catre Fondul Monetar International, in cadrul acordului de tip stand-by incheiat pe doi ani, se ridica la 6,57 miliarde euro (6,088 miliarde DST).

Rezervele internationale ale Romaniei - valute plus aur - au crescut in septembrie cu 2,22%, respectiv 665 milioane euro, pana la 30,615 miliarde euro, de la 29,95 miliarde euro la finalul lui august.

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone, iar in conditiile evolutiilor preturilor internationale valoarea acesteia a crescut usor, la 2,276 miliarde euro, de la 2,207 miliarde euro in luna precedenta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#bani, #fmi, #rezerve valutare, #milioane, #euro, #bnr , #stiri FMI