Banii de azi vor valora de patru ori mai mult la anul ?

Sambata, 21 Martie 2009, ora 09:47
7945 citiri
Banii de azi vor valora de patru ori mai mult la anul ?

Anul viitor, cine va mai avea un milion de euro va putea cumpara de 4 ori mai mult decat cumpara astazi, a declarat, in exclusivitate pentru Bloombiz, omul de afaceri Radu Timis, presedintele Cris-Tim, in cadrul unei conferinte organizate de Ziarul Financiar.

Sunt vesti proaste pentru economie. Cum va fi in 2009?

Va fi un an foarte greu. Consumul se contracta, in special in zona de retail. Oamenii se orienteaza spre produse mai ieftine si de o calitate mai slaba, dar nu acesta ar fi cel mai rau lucru. Cel mai grav este ca, din ce am observat in magazinele noastre, consumul se axeaza pe cartofi, paine, produse de baza pentru existenta.
Initial credeam doar ca lumea nu o sa mai mearga la restaurant, dar lucrurile au evoluat mult mai repede. Atentie, de-abia  a inceput criza! Sunt doar semne. Oamenii inca mai au locuri de munca iar cei care au plecat in somaj tehnic inca mai primesc salarii compensatorii timp de doua, trei luni de zile. Cred ca lucrurile vor incepe sa se degradeze cu adevarat de-abia din august- septembrie.

Ati afirmat ca oamenii au inceput sa prefere cantitatea in locul calitatii. Va veti schimba strategia in functie de acesti tip de consum?

Noi trebuie sa ne adaptam la ceea ce vrea consumatorul si, daca asta doreste, ne vom duce in aceasta zona. Sigur, produsele noastre pastreaza aceeasi calitate numai ca lumea nu mai mananca specialitati, ci cumpara crenvursti, carnati, parizer. E normal sa aiba acest comportament pentru ca bugetul lor este afectat de ceea ce se intampla cu creditul bancar, cu euro care a explodat...

Cu un milion de euro, in 2008, se puteau cumpara anumite cantitati de bunuri. Ce cantitate de active se mai poate cumpara astazi cu aceeasi suma?

Inca nu cred ca scaderile sunt semnificative, pentru ca lumea asteapta ca piata sa-si revina miraculos. Lucrurile cu adevarat importante se vor intampla de la anul. Practic, de anul viitor se va putea cumpara de 4 ori mai mult decat se cumpara astazi cu un milion de euro.

Toti oamenii de afaceri se indreapta spre stat in perioada aceasta de criza. Mai aveti solutii pentru criza, altele pe langa cele oferite de stat?


Nu. Salvarea individuala conteaza in aceasta perioada. Nu exista o salvare pe care poate sa ne-o dea statul. Acesta poate doar sa mentina disciplina fiscala, astfel incat fiecare sa-si plateasca ce are de platit, sigur, daca reuseste sa  mentina acest curs al euro care este foarte important.
Noi vedem acordul cu FMI-ul ca pe un lucru inevitabil.Chiar sugeram unor cunoscuti din zona politica, inca de anul trecut,  ca nu vom scapa de un imprumut. Chiar am zis ca vom avea nevoie de 20 miliarde de euro. Un imprumut va fi benefic pentru consolidarea leului in urmatorul an.

Sunt suficiente pentru imm-uri cele 100 de milioane de euro  constituite in fondul de contragarantare?


Sigur e foarte putin, dar acesta este bugetul si fiecare il intinde si il imparte dupa cum poate. Ganditi-va ca agricultura are 1,6%. In iunie vor termina banii si daca nu va fi o rectificare bugetara, nu vor fi bani pentru subventii.

Sunteti pentru un TVA diferentiat in functie de produs? Ati fi de acord cu un TVA mai mic pentru produsele alimentare?

In majoritatea tarilor europene tva-ul pentru alimente este la jumatate. Eu am spus intotdeauna ca un tva de 8% va aduce mai multi bani la buget pentru ca o mare parte din banii din industria alimentara intra in economia subterana. Lumea este mult mai avantajata sa lucreze la negru decat sa lucreze corect.

Care sunt cele mai eficiente strategii de optimizare a businessului, in aceasta perioada de criza?

S-a discutat mult aici despre ce inseamna costuri, ce inseamna managemetul cash-flow-lui, aceste eficientizari pe care le putem face. Sigur, totul este management dar nu toate companiile sunt suficient de puternice ca sa implementeze aceste strategii. Iar lucrul acesta nu se face peste noapte si acum, cand incepe restructurarea, cred ca sansele sunt mici de supravietuire. Noi restructuram de 4 ani, si inca mai suntem nevoiti sa o facem. Este practic un proces continuu de eficientizare a businessului.

Care sunt cele mai mari amenintari care planeaza asupra economiei romanesti?

Lipsa de cash flow si starea de spirit. Aceasta frica continua, panica oamenilor, care ii paralizeaza si  oamenii nu mai pot fi creativi, nu mai gasesc solutii. Trebuie sa fii proactiv, trebuie sa faci un pas inainte ca sa iesi din criza.

Cand vor deschide bancile liniile de finantare pentru companii?

Nu foarte curand. Chiar in decembrie 2008, intr-o intalnire intre manageri am facut un test. I-am intrebat cati dintre ei au cumparat ceva din bani cash.Toti au ridicat mana. Ce se va intampla e ca nu va mai exista  lichiditate pentru a cumpara astfel de produse. Nu va mai exista leasing, nu va mai exista banca care sa dea bani pentru aceste produse: case, masini etc.

Un interviu realizat de Oana Cazan

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
#afaceri, #business, #cristim, #criza, #cumpara, #economie, #radu, #timis , #stiri FMI