Bancile straine, obligate sa aduca 900 de milioane de euro in Romania

Luni, 27 Aprilie 2009, ora 00:07
1132 citiri
Bancile straine, obligate sa aduca 900 de milioane de euro in Romania

Chiar inainte de a aplica stres-testul cerut de FMI, BNR a impus bancilor sa-si majoreze capitalul cu 900 de mil. euro, iar o parte din bani au fost deja varsati.

Bancile-mama s-au angajat sa mai vina cu bani, daca va fi necesar. Dupa efectuarea testelor de stres de catre Banca Nationala pe baza datelor comunicate de banci la 31 decembrie 2008, a rezultat o suma globala de 900 de milioane de euro, la nivelul intregului sistem bancar, cu care bancile trebuie sa-si majoreze capitalul, au declarat pentru Cotidianul surse bancare.

"Pe baza propriului test de stres al BNR facut conform metodologiei proprii, a rezultat o suma de 900 de milioane de euro, iar cateva sute de milioane din aceasta suma au fost deja virate de actionarii bancilor", ne-au declarat sursele noastre.

Mai mult, potrivit acestora, actionarii bancilor straine au fost de acord sa contribuie suplimentar la capitalul bancilor, dupa ce vor fi aplicate noile teste de stres, cerute de acordul cu FMI.

"Noile teste de stres au fost acceptate la Viena, in cadrul in­tal­nirii dintre repre­zentantii bancilor mari care au sucursale in Romania si reprezentantii Fon­dului Monetar. Ban­cile au fost de acord sa mai aduca bani, pentru a se incadra in parametrii stres-tes­telor dupa metodologia FMI", ne-au spus sursele noastre.

#banca, # bani, # credit, # criza , #stiri FMI