Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Banca Mondiala promite sa se reformeze, ca sa poata solicita majorarea capitalului

Banca Mondiala promite sa se reformeze, ca sa poata solicita majorarea capitalului

Banca Mondiala (BM) a promis marti sa se reformeze, pentru a putea convinge statele membre si in principal Statele Unite sa ii majoreze resursele, relateaza AFP, conform NewsIn.

"Banca Mondiala isi va majora legitimitatea, eficacitatea si transparenta", a declarat presedintele institutiei, Robert Zoellick, la deschiderea oficiala a reuniunii anuale a BM si a Fondului Monetar International (FMI), de la Istanbul.

In ziua anterioara, cele 186 de state membre ale Bancii Mondiale s-au angajat sa majoreze, in cazul in care va fi necesar, resursele institutiei multilaterale de dezvoltare.

"Ne-am angajat sa ne asiguram ca grupul Banca Mondiala dispune de resurse suficiente pentru a putea face fata provocarilor viitoare", a anuntat Comitetul de Dezvoltare, instanta ce defineste orientarile generale ale institutiei.

Statele Unite au solicitat, luni, ca Banca Mondiala sa implementeze o serie de reforme pentru imbunatatirea transparentei si eficacitatii, daca vor sa isi majoreze resursele.

"Dorim adoptarea unor reforme institutionale importante inainte de a lua in considerare suplimentarea resurselor", declara luni secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner.

Statele membre au discutat despre o eventuala majorare a "capitalului" Bancii Mondiale, dar au cerut o analiza in acest sens, "ce va trebui finalizata in asa fel incat sa poata fi luata o decizie in acest sens pana in primavara lui 2010".

Majorarea de capital ar implica finantarea directa a institutiei de catre statele membre.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 915 ori
Citeste mai multe desprebanca mondiala capita reforma