Banca Mondiala: Posibilitatea ca Romania sa intre in recesiune e mai mica decat sa o evite

Miercuri, 26 Noiembrie 2008, ora 09:29
1213 citiri
Banca Mondiala: Posibilitatea ca Romania sa intre in recesiune e mai mica decat sa o evite

Romania are sanse mai mari sa evite recesiunea in 2009 decat sa se confrunte cu ea, dar evolutia va depinde de contextul international si de masurile viitorului guvern, care ar trebui, insa, sa ia in calcul scenariul pesimist, a spus economistul senior al Bancii Mondiale din Romania Catalin Pauna. "Este greu de prezis ce se va intampla in lunile urmatoare si in 2009, iar marja de eroare este mare. Romania poate avea si crestere economica, dar si recesiune, situatie care depinde de o multitudine de factori, cum sunt cei exogeni - care nu depind de noi, ci de recesiunea si evolutia tarilor din Europa de Vest -, precum si de capacitatea viitorului guvern de a raspunde prompt, eficient si cu masuri proactive in fata crizei", a precizat Pauna, marti seara, la festivitatea de premiere a CFA Romania.


In aceste conditii, pachetul de masuri anti-criza adoptat de guvern ar trebui sa porneasca "de la cel mai rau caz, scaderea substantiala a economiei, si ar trebui sa contina un set coerent de masuri pe care sa le implementam in functie de materializarea sau nu a acestor factori", a adaugat Pauna.


Cu toate acestea, el se asteapta la o revenire economica pe plan international "la fel de rapida pe cat a fost si decelerarea economica si prabusirea pietelor".


El a atras atentia ca problema de baza cu care se confrunta economiile mondiale in prezent este "neincrederea intre parteneri, care refuza sa se angajeze in schimburi financiare si comerciale".


Avantajul Romaniei in depasirea efectelor crizei mai rapid decat alte state europene consta, in opinia lui Pauna, in flexibilitatea pietei romanesti, datorita reformelor "destul de liberale", fata de economia europeana "perceputa ca rigida".


La inceputul lunii noiembrie, o delegatie mixta FMI-Banca Mondiala s-a deplasat la Bucuresti  in cadrul unei vizite de 11 zile pentru a culege date despre economia romaneasca. In prezent, cele doua institutii analizeaza datele si poarta discutii cu autoritatile din Romania, raportul final urmand sa fie publicat cel mai devreme in aprilie 2009, potrivit estimarilor lui Catalin Pauna.