Banca Mondiala nu da bani Romaniei fara girul FMI

Luni, 23 Februarie 2009, ora 09:10
1734 citiri
Banca Mondiala nu da bani Romaniei fara girul FMI

Banca Mondiala nu poate acorda Romaniei o parte din suma necesara pentru finantarea dezechilibrelor balantei de plati si bugetului decat in contextul certificarii decatre FMI ca situatia macroeconomica este stabila si bine gestionata, sustin reprezentantii institutiei.

"Pentru a oferi finantare a balantei de plati si bugetului pentru Romania trebuie sa ne asiguram ca situatia macroeconomica este acceptabila pentru FMI - institutia care este abilitata sa ofere astfel de asigurari.

Conform mandatului sau, Banca nu poate finanta Romania pentru suport bugetar daca nu avem unul din urmatoarele doua lucruri: o scrisoare de confort de la FMI catre conducerea BM ca situatia macroeconomica este in linie cu un management bun macroeconomic si fiscal sau un program cu FMI", a declarat Orsalia Kalantzopoulos, directorul departamentului Bancii Mondiale pentru Europa Centrala si tarile baltice, regiunea Europei si Asiei Centrale, citat de Ziarul Financiar.

Aceasta a recunoscut ca BM nu poate sa acopere toate nevoile de finantare la nivel global, respectiv sa ofere toate sumele solicitate, motiv pentru care statele ar trebui sa apeleze si la sprijinul Comisiei Europeana.

"Daca ne uitam la numarul tarilor, la nevoile acestora si la arhitectura financiara internationala, credem ca un program FMI va fi necesar. O parte din resurse poate sa vina de la CE, dar aceasta dispune de o suma relativ mica de bani pentru a sustine balanta de plati si bugetul in noile state membre UE care nu sunt parte a zonei euro.

O parte din acesti bani au fost oferiti Ungariei si Letoniei. Dar acesti bani in mod clar nu sunt suficienti pentru a finanta nevoile pe care regiunea le are", a mai precizat Kalantzopoulos.

Românii au cheltuit peste 33 miliarde de dolari pe alimente în 2023. Cifre cu aproape 50% mai mari față de 2022
Românii au cheltuit peste 33 miliarde de dolari pe alimente în 2023. Cifre cu aproape 50% mai mari față de 2022
Românii au cheltuit peste 33 miliarde de dolari pe alimente, în magazinele fizice, în 2023, mai mult cu aproape 50% față de anul 2022. Conform unei analize realizate de Departamentul...
#banca mondiala, #FMI, # finantare, #buget, #deficit , #stiri FMI

Curs valutar

1 EUR = 4.9704 RON

-0.0025

1 USD = 4.5850 RON

0.0101
  1. Experții trag semnalul de alarmă: Cea mai mare criză din istorie lovește România și alte 100 de țări
  2. Mafia bulgară profită după intrarea parțială în Schengen. Schema prin care economia subterană din țara vecină câștigă bani grei
  3. Suma uriașă pe care o vor plăti românii, pentru organizarea alegerilor. Semnal de alarmă: „Nemaivăzut așa ceva, pe vreme de pace!"
  4. O multinațională cu profituri de miliarde de euro anunță finalizarea unei fabrici în Transilvania
  5. Două țări NATO ”plâng” după Putin: Ucraina le lovește dur, punând bariera Rusiei
  6. A intrat în vigoare „taxa pe lux”. Care sunt marjele de impozitare și până când trebuie să se grăbească românii să-și declare bunurile
  7. Se deschide un nou lot pe Autostrada A0 Sud. Când vom putea circula aproape 250 km fără oprire pe un drum de mare viteză VIDEO
  8. Colapsul care amenință România, din 2030: „Va fi un tsunami financiar!"
  9. Care este avuția medie netă a românilor. Suma pare foarte ridicată la prima vedere
  10. Autostrada Unirii. Autoritățile deschid ofertele pentru un lot montan complicat