Banca Mondiala: Golul de finantare al Romaniei este usor peste nivelul recomandabil

Vineri, 20 Februarie 2009, ora 14:00
1409 citiri
Banca Mondiala: Golul de finantare al Romaniei este usor peste nivelul recomandabil

Golul de finantare al Romaniei este usor peste nivelul optim, raportat la rezervele valutare, arata estimarile Bancii Mondiale, care iau insa in calcul un pret al petrolului de 75 dolari/baril, semnificativ peste nivelul actual.

"Este foarte dificil de calculat nevoia de finantare a unui stat. Pe de-o parte, noi ne uitam la contul curent, dar trebuie sa precizez ca prognozele noastre se bazeaza pe un pret al petrolului de 75 dolari/baril, ceea ce inseamna ca importurile nete sunt supraestimate", a explicat Indermit Gill, economist-sef al Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala.

Indermit Gill a mai spus ca nivelul optim al necesarului de finantare al unei tari raportat la rezervele valutare ale statului respectiv este intre 0,7 si 0,75%.

"In cazul Romaniei, golul de finantare este usor peste acest nivel, dar aceste cifre nu sunt batute in cuie", a mai spus economistul.

El a subliniat ca datele utilizate de BM pentru estimarea nevoii de finantare sunt relative.

"Trebuie sa estimam ponderea din datorie care va fi rostogolita. Un alt element este nivelul investitiilor straine directe. Nu ar trebui totusi sa luam aceste cifre prea in serios, deoarece sunt relative", a mai spus economistul.

El a mai atras atentia ca, in cazul Romaniei, datoria pe termen scurt este prea ridicata in raport cu rezervele valutare.

"Rezervele valutare nu acopera datoria pe termen scurt. In cazul Romaniei, raportul intre acestea este de 2, iar optim este cat mai aproape de 1", a mai spus Indermit Gill.

Referitor la posibilitatea ca Romania sa contracteze un imprumut de la Banca Mondiala, el a explicat ca fondurile atrase pot fi utilizate fie pentru acoperirea deficitului public, fie pentru proiecte de investitii.

"Banca Mondiala are diferite instrumente, unele de investitii, altele de sustinere a bugetului unui stat. Pentru un imprumut de acoperire a deficitului de la Banca Mondiala trebuie sa existe un anumit cadru macroeconomic, asigurat in cele mai multe cazuri printr-o intelegere a statului respectiv cu FMI. Dar nu este singura solutie, doua treimi din imprumuturile acordate de noi sunt pentru investitii, nu pentru acoperirea deficitului public", a mai spus reprezentantul BM.

"Este nevoie de politici economice proactive pentru a limita efectele crizei asupra cetatenilor. Trebuie sa se ia masuri care sa revigoreze cresterea economica, prin orientarea cheltuielilor catre investitii si dezvoltarea programelor sociale, pentru a diminua impactul asupra populatiei", a explicat si Catalin Pauna, economist-sef in cadrul biroului din Bucuresti al Bancii Mondiale. 

 

#bm, #datorie, #deficit, #finantare, #fmi, #gol, #imprumut, #rezerve, #romania, #valutare , #stiri FMI

Curs valutar

1 EUR = 4.9704 RON

-0.0025

1 USD = 4.5850 RON

0.0101
  1. Experții trag semnalul de alarmă: Cea mai mare criză din istorie lovește România și alte 100 de țări
  2. Mafia bulgară profită după intrarea parțială în Schengen. Schema prin care economia subterană din țara vecină câștigă bani grei
  3. Suma uriașă pe care o vor plăti românii, pentru organizarea alegerilor. Semnal de alarmă: „Nemaivăzut așa ceva, pe vreme de pace!"
  4. O multinațională cu profituri de miliarde de euro anunță finalizarea unei fabrici în Transilvania
  5. Două țări NATO ”plâng” după Putin: Ucraina le lovește dur, punând bariera Rusiei
  6. A intrat în vigoare „taxa pe lux”. Care sunt marjele de impozitare și până când trebuie să se grăbească românii să-și declare bunurile
  7. Se deschide un nou lot pe Autostrada A0 Sud. Când vom putea circula aproape 250 km fără oprire pe un drum de mare viteză VIDEO
  8. Colapsul care amenință România, din 2030: „Va fi un tsunami financiar!"
  9. Care este avuția medie netă a românilor. Suma pare foarte ridicată la prima vedere
  10. Autostrada Unirii. Autoritățile deschid ofertele pentru un lot montan complicat