Banca Mondiala: Finantarea acordata Romaniei ar trebui sa impulsioneze reformele fiscale

Marti, 07 Aprilie 2009, ora 14:42
1211 citiri
Banca Mondiala: Finantarea acordata Romaniei ar trebui sa impulsioneze reformele fiscale

Presiunile financiare globale care au fortat Romania sa ajunga in martie la un acord pentru un sprijin extern de aproximativ 20 miliarde euro ar trebui sa impulsioneze reformele fiscale, vitale pentru asigurarea pe termen lung a premiselor de crestere, considera Banca Mondiala, conform Reuters.

Romania a finalizat recent negocierile cu FMI, Comisia Europeana si alte institutii financiare internationale, pentru un pachet de finantare de aproximativ 20 miliarde euro.

In joc este capacitatea tarii de a atrage investitii straine, cand fluxurile investitionale la nivel global isi vor reveni, si sa isi pastreze statutul de destinatie atractiva pentru astfel de investitii, un element cheie pentru economia emergenta.

Multi economisti au avertizat ca cheltuielile fiscale necontrolate si planificarile slabe din ultimii ani au dus la incetinirea dezvoltarii infrastructurii si au ridicat costurile muncii, astfel incat atractivitatea Romaniei fata de producatorii straini a avut serios de suferit.

Analistii au pus cea mai mare parte a acestor probleme pe seama unei incetiniri a reformelor, dupa ce Romania a devenit membra a Uniunii Europene, in 2007, dar si pe seama luptelor politice si a coruptiei extinse.

Insa Banca Mondiala, care va oferi un miliard de euro din pachetul total de sprijin, considera ca reforme importante in sectorul public incep sa capete forma. Benoit Blarel, analistul Bancii Mondiale pentru Romania, a spus ca politicienii incep sa realizeze ca modul in care isi desfasoara activitatea nu mai poate continua.

Economistii spun ca politicile fiscale permisive au stat la baza dezechilibrelor economice din Romania, ce au rezultat intr-un deficit de cont curent de 14% din PIB in 2007 si au impins tara in pragul unei crize de finantare, in 2009. Blarel a spus ca transparenta scazuta si monitorizarea cheltuielilor publice sunt unele dintre problemele identificate pana acum.

Observatorii din Romania mai acuza guvernele succesive de lipsa de transparenta in finante si de coruptie. Potrivit Transparency International, Romania ocupa locul doi in clasamentul celor mai corupte tari din Uniunea Europeana, dupa Bulgaria.

Ca reactie la criticile primite la adresa politicii fiscale, guvernul PD-L - PSD a inghetat salariile bugetarilor in 2009, dupa majorarile masive aplicate in ultimii ani, si a inceput tratative cu sindicatele, pentru ca acestea sa renunte la o serie de sporuri. "Observ angajament pentru realizarea reformelor in sectoarele principale", a spus Blarel.

Romania a incheiat un acord cu creditorii straini, printre care Fondul Monetar International (FMI) si Uniunea Europeana, cu scopul de a-si limita deficitul bugetar la circa 5% din PIB, aproape de nivelul de anul trecut.

Aceasta masura ar putea implica mari reduceri de cheltuieli, in contextul in care multi economisti sunt de parere ca deficitul bugetar s-ar fi putut adanci la 7% din PIB, din cauza scaderii veniturilor din taxe.

Cele mai multe dintre fondurile de la Banca Mondiala vor finanta mecanisme de controlare a cheltuielilor printr-un management mai bun, precum si reformarea sistemului educational si de sanatate. Ambele sectoare raman fara lichiditati din cauza reformelor slabe implementate de fostele guvernari.

"Calitatea politicii economice va juca un rol mult mai important si va influenta afluxul de investitii.

Competitia pentru bani va fi foarte puternica", a spus Blarel. Blarel a spus ca o calitate mai ridicata a educatiei ar compensa cresterea costurilor de lucru in Romania, prin atragerea investitorilor care obisnuiau sa injecteze miliarde de euro anual in noi fabrici in Romania, pana anul trecut. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#finantare, # acord, # reforme, # FMI, # buget , #stiri FMI