Banca Mondiala a aprobat prima transa din imprumutul convenit cu Romania

Vineri, 17 Iulie 2009, ora 09:18
1340 citiri
Banca Mondiala a aprobat prima transa din imprumutul convenit cu Romania

Banca Mondiala a aprobat joi un imprumut de 300 milioane euro pentru Romania, banii reprezentand prima transa dintr-o serie de trei, ce vor duce suma totala la 1 miliard de euro, conform unui comunicat al bancii.

Benoit Blarel, seful Biroului Bancii Mondiale in Romania, a spus ca imprumutul sprijina implementarea programului guvernamental de consolidare a modului in care sunt gestionate cheltuielilor publice si de diminuare a impactului crizei asupra populatiei sarace.

Oficialul a spus ca imprumutul are rolul de a minimiza riscurile aferente crizei sectorului financiar national, prin abordarea vulnerabilitatilor existente si potentiale, precum si prin consolidarea procesului de reglementare si consolidare, in vederea sustinerii pe termen lung a unui "sector financiar mai rezistent, care sa functioneze mai bine".

"Abordarea agendei reformei structurale este foarte importanta, pentru ca intarirea rezistentei economiei la socurile crizei va sustine mai bine Romania in demersul de reluare a unei cresteri sustinute pe termen mediu", a subliniat Swati Ghosh, Task Team Leader in cadrul programului.

Conducerea Bancii Mondiale anuntase anterior ca va aproba in 16 iulie primul imprumut, de 300 milioane euro, din cele trei convenite in aprilie intre guvern si reprezentantii BM, in valoare totala de 1 miliard euro, acordarea acestuia fiind legata de reforma administratiei publice.

Cel de-al doilea imprumut va fi de 360 milioane euro si ar putea fi aprobat pana la sfarsitul acestui an, iar cel de-al treilea imprumut, de 340 milioane euro, ar urma sa fie acordat la jumatatea anului 2010.

Banca Mondiala a cerut guvernului Romaniei sa faca reforme in trei sectoare diferite: administratia publica, sectorul financiar si protectia sociala.

Romania a ajuns in luna martie la un acord pentru o finantare totala de 19,95 miliarde euro pe o perioada de doi ani, din care 12,95 miliarde euro de la Fondul Monetar international (FMI), 5 miliarde euro de la Comisia Europeana (CE), 1 miliard euro de la Banca Mondiala si 1 miliard euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Banca Europeana de Investitii (BEI) si International Finance Corporation (IFC).

Banii de la FMI merg la Banca nationala a Romaniei (BNR), pentru sustinerea rezervei valutare, sumele de la CE si Banca Mondiala sunt destinate acoperirii deficitului bugetar, iar restul de un miliard de euro este pentru banci, in vederea sustinerii creditarii. 

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
#finantare, #fmi, #imprumut , #stiri FMI