Banca centrala a Islandei a marit dobanda cheie cu sase puncte procentuale, la 18%

Marti, 28 Octombrie 2008, ora 14:18
984 citiri
Banca centrala a Islandei a marit dobanda cheie cu sase puncte procentuale, la 18%

Banca centrala a Islandei a anuntat marti o crestere cu sase puncte procentuale a dobanzii cheie, la 18%, pentru sprijinirea economiei nationale in contextul actualei crize financiare. In urma cu doua saptamani, banca centrala a decis sa reduca dobanda cheie cu 3,5%, la 12%.


De asemenea, premierul islandez Geir Haarde a declarat ca oficialii bancii centrale au cerut ajutorul Federal Reserve si al Bancii Centrale Europene, pentru a face fata crizei financiare ce a afectat grav sectorul bancar al tarii.


Coroana islandeza s-a depreciat cu aproximativ 40% de la inceputul anului, primele trei banci ale tarii au fost nationalizate, iar guvernul a fost constrans sa ceara ajutor international.


Fondul Monetar International (FMI) a confirmat, vineri, ca a ajuns la un acord cu privire la un ajutor de 2,1 miliarde dolari pentru Islanda, ca sa o ajute sa depaseasca turbulentele grave care i-au ruinat sistemul bancar.


Islanda ar putea obtine un ajutor suplimentar de 4 miliarde dolari (3,1 miliarde euro) de la alte tari, in afara celui acordat de FMI, ca sa iasa din criza financiara, a mai anuntat un reprezentant al Fondului.