Autoritatile vor restructurarea creditelor in valuta ale populatiei

Joi, 11 Iunie 2009, ora 10:33
1489 citiri
Autoritatile vor restructurarea creditelor in valuta ale populatiei

 Autoritatile romane intentioneaza sa ajunga la un acord cu bancile comerciale privind restructurarea creditelor in valuta acordate populatiei, prin rescadentare sau reinnoire, precum si schimbarea monedei de imprumut prin transfomarea in lei, potrivit scrisorii de intentie la acordul cu FMI.

"Vom urmari sa avem un acord cu bancile care sa faciliteze restructurarea creditelor in valuta acordate populatiei, prin rescadentarea si reinnoirea imprumuturilor, inclusiv prin oferirea optiunii de conversie a datoriilor in moneda nationala,precizeaza Mediafax.

Bancile vor putea continua sa se bazeze pe propria expertiza in colectarea datoriilor", se arata in scrisoarea de intentie semnata de ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si transmisa directorului general al FMI, Dominique Strauss-Kahn.

Banca centrala s-a angajat si sa elimine de la constituirea rezervelor minime obligatorii creditele subordonate de la bancile-mama sau de la institutiile financiare internationale, in cazul institutiilor financiare care semneaza angajamente de mentinere a expunerilor pe Romania si de asigurare a capitalurilor suplimentare necesare.

Imprumuturile subordonate in sistemul bancar sunt finantari pe termen lung (de regula peste 5 ani) la care creditorul nu are prioritate la recuperare in caz de faliment.

BNR a decis inca din luna mai sa elimine rezervele minime obligatorii pentru pasivele in valuta care au o maturitate peste doi ani.

"In cazul in care conditiile monetare au o evolutie favorabila, BNR va fi pregatita sa relaxeze treaptat rezervele obligatorii, care in schimb vor oferi stabilitate sistemului bancar", se mai spune in scrisoarea de intentie.

Bancile sunt obligate sa constituie la BNR rezerve minime obligatorii pentru pasivele cu maturitate sub doi ani de 18% la lei si 40% la valuta.

BNR s-a angajat sa majoreze pana la finele lui 2010 cu 3 miliarde de euro rezervele internationale brute, care includ rezervele BNR si rezervele minime obligatorii in valuta ale bancilor comerciale.

In aceste conditii, FMI noteaza ca este destul restrictiv pentru banca centrala sa decida diminuarea rezervelor minime obligatorii, mai ales pentru pasivele in valuta.

De altfel, o reducere a rezervelor cu doua miliarde de euro in orice perioada de 30 zile de pe parcursul programului va impune consultari intre BNR si misiunea FMI.

La finele lunii mai, rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei se situau la nivelul de 26,852 miliarde euro, in crestere cu 2 miliarde fata de luna aprilie si cu 800 de milioane peste nivelul din decembrie 2008, pe fondul intrarii primei transe din imprumutul de la FMI.

Autoritatile romane au convenit, la finele lunii martie, cu reprezentantii FMI asupra unui acord stand-by pe doi ani cu institutia financiara pentru 12,95 miliarde euro, bani care intra in rezerva BNR, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.

Programul de ajutor extern a fost discutat si aprobat de Consiliul Executiv al FMI in luna mai, iar prima transa a finantarii, de cinci miliarde euro, a fost disponibila imediat si a intrat in contul Bancii Nationale.

Prima transa din imprumutul de cinci miliarde de euro acordat de Comisia Europeana va intra in Romania la inceputul lunii iulie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#credite, #valuta, #imprumut, #FMI, #rezerve minime obligatorii, #sistem bancar , #stiri FMI