Arieratele statului trebuie sa scada de peste 3 ori in 2010

Marti, 23 Februarie 2010, ora 23:09
1349 citiri
Arieratele statului trebuie sa scada de peste 3 ori in 2010

Arieratele bugetului general consolidat au urcat la 1,5 miliarde lei in decembrie 2009, de la 1,08 miliarde lei in 2008 si trebuie sa fie reduse pana la finele acestui an la 480 de milioane lei, potrivit scrisorii suplimentare din februarie la acordul stand-by cu FMI, obtinuta de MEDIAFAX.

Potrivit documentului, stocul de arierate a urcat in noiembrie 2009 la 1,4 miliarde lei si se estimeaza ca la finele anului a atins 1,5 miliarde lei, cu 600 de milioane lei mai mult decat tinta convenita de autoritatiile romane cu expertii Fondului Monetar International (FMI).

De altfel, Romania a obtinut saptamana trecuta de la Consiliul Director al FMI derogare de la acest criteriu de performanta, odata cu aprobarea transelor a treia si a patra din cadrul acordului de imprumut care insumeaza 2,3 miliarde euro.

"Vom rambursa doua treimi din stocul restant de arierate pana la finele lui 2010, eliminarea integrala a arieratelor fiind acum planificata pentru finele lunii aprilie 2011. Solicitam o re-etapizare a criteriului de performanta respectiv, care sa reflecte acest obiectiv mai realist", se arata in document.

Totodata, Guvernul s-a angajat sa utilizeze veniturile initiale provenite din noua taxa de participare a pacientilor din sistemul de sanatate pentru a acoperi arieratele din sectorul medical.

Noul calendar privind tintele de arierate stabileste reducerea stocului pana la 1,27 miliarde lei la finele lui martie, 1,09 miliarde lei la jumatatea anului, 810 milioane lei dupa primele noua luni si 480 de milioane lei la sfarsitul anului.

De asemenea, arieratele la buget trebuie eliminate in totalitate pana la finele lunii aprilie 2010, cand este programata si inchiderea programului cu FMI. "In caz de necesitate, Guvernul va lua masurile corective pentru a preveni acumularea de noi arierate.

In acceptiunea programului, arierate inseamna sume de plata trecute de scadenta cu 90 de zile", se mai spune in scrisoare. De asemenea, Guvernul s-a angajat sa nu acumuleze artierate la datoria externa pe durata programului, respectiv sa nu aiba intarzieri la plata mai mari de 7 zile de la scadenta. 

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#arierate, #stat, #guvern, #fmi , #stiri FMI