"Aprecierea excesiva a monedelor poate submina cresterea economiei"

Marti, 30 Martie 2010, ora 15:57
1268 citiri
"Aprecierea excesiva a monedelor poate submina cresterea economiei"

Guvernele si bancile centrale din statele est-europene trebuie sa actioneze pentru a stopa aprecierea monedelor nationale, care ameninta sa franeze revenirea economica si sa afecteze competitivitatea, a declarat directorul pentru Europa al FMI, Marek Belka, citat de Bloomberg, preluat de NewsIn.

Intr-un interviu acordat luni la Varsovia, oficialul FMI - care l-a insotit pe directorul institutiei, Dominique Strauss-Kahn, in vizita acestuia in Polonia si Romania - a avertizat ca aprecierea monedelor nationale "reprezinta ceva de care trebuie sa ne temem".

"O apreciere excesiva a monedelor nationale poate submina cresterea", a afirmat Belka.

Bloomberg puncteaza ca monedele din regiune - in special zlotul, forintul, coroana ceha si leul romanesc - s-au intarit semnificativ in ultima periaoda, una din cauze fiind afluxul de capitaluri speculative, care vor sa profite de randamentele mai mari de pe aceste pietei emergente.

"Toata aceasta lichiditate care exista in lume cauta randamente. Evaluarea riscului s-a imbunatatit, asa ca exista un aflux de bani. Aceasta reprezinta cu siguranta un potential pericol", a subliniat Belka, care a fost primul minitru al Poloniei in 2004.

Potrivit acestuia, autoritatile trebuie sa caute modalitati de a limita afluxul de fonduri din strainatate, inclusiv prin restrangerea posibilitatilor de a face imprumuturi in valuta straina.

"Statele trebuie sa analizeze reglementari prudentiale care sa descurajeze unele dintre investitiile in moneda straina si luarea de imprumuturi in valuta", a mai spus el.

Bancherii centrali din regiune, inclusiv din Romania, s-au pronuntat deja ca aprecierea prea mare a monedelor nationale reprezinta un factor de ingrijorare si au avertizat ca ar putea interveni pentru a opri aceasta tendinta.

In 11 martie, guvernatorul bancii centrale a Poloniei, Slawomir Skrzypek, a avertizat ca institutia pe care o conduce va interveni in piata valutara, daca este necesar, iar un alt bancher central, Andrzej Rzonca, a afirmat ca aprecierea zlotului este cea mai mare amenintare pentru economia Poloniei.

De asemenea, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a declarat la inceputul lui martie, intr-un interviu pentru Financial Times, ca este preocupat sa nu lase leul sa se aprecieze prea mult, pentru ca ar descuraja tendinta de revenire a economiei, sustinuta mai ales de exporturi.

Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
#apreciere, #economie, #fmi, #monede, #revenire , #stiri FMI