Anastase: Acordul cu FMI nu afecteaza salariile bugetarilor

Joi, 09 Aprilie 2009, ora 16:20
1023 citiri
Anastase: Acordul cu FMI nu afecteaza salariile bugetarilor

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a declarat, joi, ca PDL si PSD au stabilit, in sedinta coalitiei, ca nu vor fi afectate salariile bugetarilor si ca se mentin atat pensia minima, cat si cresterile deja discutate ale pensiilor pentru anul 2009.

Potrivit lui Anastase, Ordonanta privind acordul cu FMI nu va afecta salariile bugetarilor. In privinta impozitului forfetar, Anastase a precizat ca cele doua formatiuni au agreat introducerea unei formule indreptate spre reducerea evaziunii fiscale, care a fost agreata in discutiile dintre Guvern si patronate.

Potrivit lui Anastase, nu a fost nevoie de "convingerea" PSD pentru acceptarea acestei variante, intrucat formula ar fi fost trecuta chiar de social-democrati in programul de guvernare.

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat joi, la finalul sedintei coalitiei, ca nu vor fi facute disponibilizari in sistemul de invatamant, iar in ceea ce priveste majorarea salariilor cadrelor didactice, a spus ca problema se afla inca in discutie.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat miercuri ca formatiunea sa are reticente in legatura cu introducerea impozitului forfetar pentru ca ar afecta IMM-urile, cerand o dezbatere publica inainte de luarea acestei masuri, solicitand si mai multa coerenta si creativitate Ministerului de Finante.

"Eu va spun in acest moment exista o obligatie pe baza acordului cu FMI de crestere cu 0,25% din PIB a incasarilor bugetare.

Acest lucru poate fi facut prin mai multe modalitati, noi spunem ca aceasta modalitate (impozit forfetar, n.r.) nu va produce efectele bugetare estimate, poate le va produce, dar, in mod cert, va duce la o incetinire a activitatii economice si riscul de a avea cresterea ratului de somaj si distrugerea unor retele de IMM-uri.(....)

Personal, am dubii importante cu privire la eficacitatea unui astfel de impozit", a sustinut Geoana.

El a cerut dezbatere publica inainte ca acest impozit sa fie introdus. "Atunci cand se vorbeste de masuri care risca sa afecteze sute de mii de firme mici si mijlocii din Romania si de microintreprinderi, credem ca este obligatoriu ca un astfel de eventual demers sa fie dezbatut public", a declarat el, aratand ca Guvernul poate gasi formule de crestere a veniturilor neafectand firmele vulnerabile din Romania.

Potrivit primelor propuneri ale Finantelor, impozitul forfetar ar urma sa fie aplicat incepand din 1 mai, iar pentru perioada 1 mai - 30 iunie, firmele ar trebui sa plateasca cel putin 1.083 lei. Pentru trimestrele al treilea si al patrulea din acest an, impozitul forfetar este de 1.625 lei pentru fiecare trimestru.

Astfel, pentru intregul an 2009, firmele platesc statului minim 4.333 lei, indiferent daca fac sau nu profit, conform unui proiect de Ordonanta de Urgenta.

Unele patronate au propus aplicarea unui impozit forfetar diferentiat, pe "grile", in functie de cifra de afaceri, masura care, potrivit unor reprezentanti ai asociatiilor patronale, ar fi fost insusita de Ministerul Finantelor, care a fixat un impozit forfetar minim de 500 euro pe an, pentru o cifra de afaceri de pana la 12.000 euro. 

Sphera Franchise Group estimează un profit mai mare cu 20% în 2024. Ce indicatori de creștere are în vedere operatorul KFC, Taco Bell și Pizza Hut
Sphera Franchise Group estimează un profit mai mare cu 20% în 2024. Ce indicatori de creștere are în vedere operatorul KFC, Taco Bell și Pizza Hut
Sphera Franchise Group, grupul de companii care operează în sistem de franciză brandurile KFC, Pizza Hut şi Taco Bell în România, iar la nivel internaţional, restaurante KFC în Republica...
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
#bugetari, #impozit, #profit, #salarii , #stiri FMI