Ambasadorul Lituaniei: Romania se simte acum ca Lituania in noiembrie

Sambata, 14 Martie 2009, ora 10:25
1466 citiri

Ambasadorul Lituaniei la Bucuresti Vladimir Jarmolenko a respins posibilitatea unui imprumut FMI pentru tara sa, dar a atras atentia ca Romania se simte acum asa cum s-a simtit Lituania in noiembrie, avand un deficit de cont curent mare.

Intrebat ce parere are despre faptul ca Romania negociaza un acord cu FMI si daca Lituania va apela si ea la aceasta varianta, ambasadorul Lituaniei la Bucuresti a raspuns precaut. "Intrebarea este foarte provocatoare pentru ca multe tari au fost observate de FMI, asa cum a fost si Lituania, dar nu multe tari negociaza cu FMI.

Acesta este acum cazul Romaniei. Lituania a putut invata foarte mult din experienta celorlalte tari care au luat un imprumut de la FMI", a declarat Vladimir Jarmolenko.

"Lituania este momentan destul de stabila. Opinia mea personala, din punct de vedere psihologic, este ca Romania se simte acum asa cum se simtea Lituania", a adaugat ambasadorul.

La intrebarea de ce Romania se numara printre putinele tari din zona non-euro care apeleaza la fondurile de ajutorare puse la dispozitie de UE, diplomatul lituanian a explicat ca fiecare stat ia masurile pe care le considera eficiente.

"Fiecare tara trebuie tratata ca un caz separat, iar fiecare tara va apela la solutia pe care o considera necesara. In tot cazul, vorbim despre un proces in desfasurare. Imediat va fi deja luna aprilie, dar cine stie ce se va intampla pana in iunie", a declarat acesta.

Vladimir Jarmolenko a explicat si de ce opinia publica este reticenta fata de un imprumut FMI si a aratat ca acest lucru este determinat de conditiile economice tot mai rele. "In Bucuresti somajul a crescut cu 1,7%, iar in restul tarii cu 7%.

Este vorba despre o criza lunga, nu este vorba despre un soc, nu este vorba despre un an, iar presedintele Basescu a mentionat acest lucru", a punctat ambasadorul lituanian.

Analistii spuneau in noiembrie ca Letonia, Lituania si Estonia, care au deficite de cont curent mari si o creditare extinsa, ar putea fi vulnerabile la tipul de criza care a fortat Ungaria sa caute ajutor la FMI, desi liderii tarilor baltice au respins acest scenariu.

Mai mult, banca centrala a Lituaniei a decis atunci sa reduca rata rezervelor minime obligatorii ale bancilor comerciale pentru prima data in ultimii sase ani, de la 6% la 4% din pasive, pentru a spori lichiditatea. Previziunile analistilor au fost confirmate deja de Letonia, care intre timp a apelat deja la un imprumut FMI.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#imprumut, #FMI, #deficit de cont curent , #stiri FMI