Almunia: UE se indreapta spre finalul recesiunii

Luni, 01 Iunie 2009, ora 09:25
1352 citiri
Almunia: UE se indreapta spre finalul recesiunii

Economia zonei comunitare a aratat primele semne pozitive in luna mai, pe fondul stabilizarii pietelor financiare si al scaderii puternice a dobanzilor.

Economiile statelor membre ale Uniunii Europene (UE) incep sa iasa din recesiune, in linie cu estimarile care indica o revenire a cresterii la inceputul anului 2010, a declarat Joaquin Almunia (foto), comisarul pentru Afaceri Monetare al Uniunii.

"Ne indreptam spre finalul recesiunii", a spus Almunia, precizand ca optimismul de pe piata este justificat, iar ciclul de ncetinire a cresterii economice a devenit mai controlat.

In contextul celei mai severe crize de la fondarea UE, in urma cu 50 de ani, economia zonei comunitare a aratat primele semne pozitive in luna mai, declara la mijlocul lunii mai Almunia.

Acesta explicase ca pietele financiare se stabilizeaza, in timp ce dobanzile pe termen scurt au coborat puternic. Ideea este intarita si de seful Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, care afirma ca economia mondiala ar putea sa iasa din criza in 2010.

Acesta a avertizat insa ca si dupa acest moment sistemul financiar va trebui monitorizat indeaproape si ca sunt anumite lectii pe care trebuie sa le invatam din actuala criza.

"Suntem constienti de actualul climat global, dar nu avem pregatit un raspuns pentru realitatile globale", a spus Strauss-Kahn, precizand ca riscurile pentru economiile tarilor din Europa de Est nu sunt "nici mai mici, nici mai mari" decat in cazul altor tari emergente. 

#UE, # recesiune, # FMI, # dobanzi , #stiri FMI