Almunia sustine ideea unui imprumut comun pentru statele europene lovite de criza

Marti, 03 Martie 2009, ora 12:05
1836 citiri
Almunia sustine ideea unui imprumut comun pentru statele europene lovite de criza

Comisarul european pentru afaceri economice, Joaquin Almunia, a declarat marti ca sustine ideea unui imprumut comun pentru mai multe tari ale Uniunii Europene, cu scopul de a le ajuta sa faca fata crizei, posibilitate respinsa de Germania, ce refuza sa plateasca pentru alte state, relateaza AFP.

"Ar fi posibil ca statele membre ale Uniunii Europene sa emita un imprumut comun? Da, este posibil si depinde de ele sa ia aceasta decizie. In cazul in care ma intrebati daca masura ar fi rezonabila, da, o consider rezonabila", a declarat Almunia intr-un discurs rostit la Bruxelles.

Comisarul european a recunoscut totusi ca, pe termen scurt, proiectul este putin probabil, "pentru ca anumite state importante ale Uniunii au respins un asemenea plan. Insa nu este exclus in viitor".

Ideea a revenit in atentia oficialilor in contextul crizei economice, care a dus la adancirea deficitelor publice ale statelor UE.

Uniunea Europeana va sustine individual tarile din Europa de Est care se vor confrunta cu dificultati financiare grave, dar un plan de ajutor colectiv este exclus, a anuntat duminica premierul ceh Mirek Topolanek, dupa summitul UE consacrat crizei.

Premierul ungar, a carui tara este, alaturi de Letonia, dintre cele mai afectate de criza din Europa de Est, propusese un plan de ajutor destinat bancilor din estul Europei, situat intre 160 si 190 de miliarde de euro, mult peste cel de 24,5 miliarde anuntat recent de BEI, BERD si FMI, si in care este implicata si Banca Centrala Europeana.

Ideea nu a convins insa nici macar toate tarile est-europene, care au avut o reuniune inaintea summitului. Cehia si Estonia isi exprimasera scepticismul asupra propunerii inca dinaintea summitului.

"Nu cred ca Europa de Est este o regiune speciala, nu cred ca este necesar sa facem diferente intre statele membre UE. Sustin un ajutor UE pentru orice tara (care ar avea nevoie), nu neaparat pentru cele din Europa de Est", declarase Topolanek, la sosirea la summit.

#Almunia, # imprumut, # state europene, # criza, # germania , #stiri FMI

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

-0.0001

1 USD = 4.6576 RON

0.0516
  1. Autoritățile anunță un ritm bun pe un tronson din Autostrada Moldovei. Cum arată șantierul, la trei luni de la începerea lucrărilor FOTO&VIDEO
  2. Se schimbă cardurile bancare. Ce se modifică la plățile online
  3. Ce se schimbă pentru românii care vor să cumpere vechime pentru pensie. Modificări importante de la 1 iulie
  4. Calea ferată din România unde se va circula cu 160km/h a primit un important aviz. Județele prin care va trece traseul ei
  5. Undă verde pentru vânzarea unei bănci din România. Un grup italian își consolidează poziția pe piață
  6. Petro-dolarii au devenit istorie! Arabia Saudită dă o lovitură puternică dolarului american
  7. Un gigant financiar se luptă cu Elon Musk. Votul care l-ar putea costa zeci de miliarde de dolari pe șeful Tesla
  8. Ce dobânzi primesc românii care împrumută statul pentru finanțarea deficitului bugetar. Noile emisiuni de titluri de stat
  9. Peste două tone de trufe din Gorj vor ajunge în restaurantele de lux din Europa de Vest. Cât costă un kilogram din ciupercile rare
  10. Autostrada Moldovei. Grupul UMB și constructorul bulgar au depus la CNAIR facturi de 62 milioane euro în doar câteva zile