Almunia:Reprezentantii UE la FMI trebuie sa aiba o pozitie comuna

Luni, 06 Aprilie 2009, ora 13:52
1293 citiri
Almunia:Reprezentantii UE la FMI trebuie sa aiba o pozitie comuna

Reprezentantii Uniunii Europene in cadrul Fondului Monetar International (FMI) trebuie sa-si condolideze pozitiile pentru ca blocul comunitar sa castige greutate in influentarea politicilor economice globale, a declarat luni comisarul european pentru politica economica si monetara, Joaquin Almunia.

"Consider ca este crucial pentru Uniunea Europeana sa-si consolideze vocea in cadrul institutiilor globale, in principal in FMI. Vocea UE in chestiuni cheie la nivel mondial este fracturata prea des si nu reusim sa influentam dezbaterile atat de eficient precum am putea", a afirmat Almunia intr-un discurs, conform Mediafax.

UE este cea mai mare putere economica a lumii, depasind Statele Unite ca populatie, produs intern brut si schimburi comerciale, a mai afirmat el. Moneda euro, folosita de 16 state din cei 27 de membri UE, este a doua valuta ca importanta la nivel global.

"In pofida valutei noastre cu caracter global si politicii monetare si valutare singulare, euro are o capacitate limitata de a transmite un mesaj hotarat in ceea ce priveste intrebarile care au un impact direct asupra economiei noastre", a afirmat Almunia.

Daca europenii nu manifesta unitate si solidaritate pe probleme cheie, interesele non-europene in cadrul institutiilor internationale, precum FMI, vor prevala, considera oficialul CE.

"Totusi, un raspuns astfel consolidat si eficient pentru marile chestiuni legate de FMI este greu de realizat, deoarece reprezentantii europeni in cadrul Fondului continua sa aiba atitudini diferite.

Exista mai multe pozitii europene in Consiliul FMI si exista totodata scaune ocupate de membrii zonei euro", a declarat Almunia, subliniind necesitatea evidenta a unei singure pozitii care sa reprezinte zona euro.

"Chiar si in aceste conditii, statele membre isi apara in mod egoist scaunele", a afirmat el. Oficialul considera ca statele UE ar trebui sa fie unite si in ceea ce priveste deciziie luate in cadrul G7, din care fac parte Statele Unite, Japonia, Canada, Franta, Germania, Italia si Marea Britanie.

Almunia a prezentat, totodata, o pozitie similara si in ceea ce priveste influenta europeana in G8 si G20.

#almunia, #euro, #fmi, #ue , #stiri FMI

Curs valutar

1 EUR = 4.9770 RON

0.0007

1 USD = 4.6403 RON

0.0047
  1. Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
  2. Petro-dolarii au devenit istorie! Arabia Saudită dă o lovitură puternică dolarului american
  3. Se închide o fabrică importantă din industria alimentară. Concedierile anunțate de conducerea companiei
  4. OMV așteaptă o rată internă a profitabilității de 12% de pe urma dezvoltării proiectului Neptun Deep din Marea Neagră
  5. Peste două tone de trufe din Gorj vor ajunge în restaurantele de lux din Europa de Vest. Cât costă un kilogram din ciupercile rare
  6. Ce țări a depășit România odată cu creșterea PIB-ului în ultimii 10 ani. Depășim state care nu au cunoscut comunismul
  7. Marile proiecte de infrastructură rutieră din România. Unde stăm pe loc și unde galopăm
  8. O companie-gigant se extinde în România: vor fi angajați 800 de oameni
  9. Bucureștiul după alegeri. Ce rămâne din trenul metropolitan: "Ne punem bețe în roate singuri. Mobilitatea nu ține cont de astfel de granițe" VIDEO
  10. La cât a ajuns salariul mediu net în România și cum va influența noul salariu minim. Domeniile cu cel mai bine plătiți angajați