Ajutorul de la FMI, semn rau pentru economie?

Luni, 02 Februarie 2009, ora 12:35
1369 citiri

(HANDELSBLATT, Germania) Romania apare ca o noua posibila tara de criza in raza vizuala a investitorilor internationali.

Una din speculatii, dupa vizita recenta a delegatiei FMI, este ca institutia financiara a pregatit, la fel ca si in Ucraina sau in Ungaria, un pachet de ajutor si pentru Romania. Presedintele Traian Basescu si premierul Emil Boc nu au dorit sa se pronunte cu privire la continutul discutiilor avute cu reprezentantii FMI si nici acesta nu a dorit sa ia pozitie in chestiunea respectiva.

La fel ca in majoritatea celorlalte tari din Europa de Est, si economia romaneasca este amenintata anul acesta de recesiune. Saptamana aceasta BERD a modificat prognoza de crestere pentru Romania de la trei la un procent.

In cazul in care lunile urmatoare situatia se va acutiza si mai mult, prognoza de crestere va trebui redusa din nou.


Pentru cei mai multi politicieni din Romania, este clar ca tara va avea nevoie in lunile urmatoare de noi miliarde din strainatate. “Vom avea nevoie de un credit de cel putin sase sau sapte miliarde de euro, probabil din partea FMI”, a spus Mircea Geoana, presedintele social-democratilor, unul din cele doua partide de guvernamant.

Presedintele Traian Basescu s-a pronuntat deja impotriva unui pachet de ajutor din partea FMI. “Este mai ieftin din partea UE”, a afirmat acesta intr-un interviu, opinand ca FMI sa supravegheze doar acordarea sprijinului din partea UE, deoarece Comisia de la Bruxelles nu dispune de un sistem de control pentru acesta.

Pentru Juraj Kotian, specialist al Erste Bank din Viena pentru Europa de Est, este clar de ce ar prefera presedintele Romaniei sa renunte la sprijinul FMI.

“In cercul investitorilor, un pachet de ajutor de la FMI este calificat intotdeauna drept un semn rau”, spune el. In afara de aceasta, este de asteptat ca si conditiile impuse de FMI sa fie cu siguranta mai severe. UE va avea, probabil, o atitudine mai concilianta fata de tara membra Romania.

Guvernul roman este nevoit ca in conditiile unei situatii economice care se deterioreaza rapid, sa reuseasca sa stapaneasca deficitul bugetar crescand.

Anul trecut, cifra negativa era de cinci procente. Daca in anul 2009 statul roman nu isi va reduce cheltuielile, deficitul ameninta sa creasca la sapte procente. Din acest motiv, guvernul de la Bucuresti a anuntat ca va reduce salariile personalului bugetar.

Oficiul fortelor de munca din Romania a anuntat ca pana la sfarsitul lunii martie tara va avea, probabil, 60.000 de noi someri. Pana acum, in Romania au existat doar 400.000 de persoane fara loc de munca. Domeniile vizate sunt in primul rand constructiile, productia de automobile si sectorul energetic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertismentul șefei FMI privind inflația din țările bogate: „Să nu ne pripim în ultimul ceas”
Avertismentul șefei FMI privind inflația din țările bogate: „Să nu ne pripim în ultimul ceas”
Șefa Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, cere prudență. Ea a declarat joi, 11 aprilie, că, deși inflația a scăzut mai repede decât spuneau pronosticurile,...
#acesta, #avea, #din, #este, #fmi, #mai, #partea, #pentru, #probabil, #romania , #stiri FMI