Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Randamentele titlurilor pe sase luni confirma trendul descendent al dobanzilor

Randamentele titlurilor pe sase luni confirma trendul descendent al dobanzilor
In cadrul licitatiei din 06-Noiembrie-2001 a fost o singura emisiune de titluri, si anume cea pe 182 de zile la care randamentul maxim obtinut a fost de 35.28%, insa cu o rata de alocare de 43% . In cadrul licitatiei din 06-Noiembrie-2001 a fost o singura emisiune de titluri, si anume cea pe 182 de zile la care randamentul maxim obtinut a fost de 35.28%, insa cu o rata de alocare de 43% .
Probabil ca aceasta oferta de investitii deosebit de redusa a facut ca randametele sa-si confirme trendul descrescator specific dobanzilor pentru sfarsitul acestei toamne.
Trecem in revista cateva elemente care au contribuit la aceasta scadere a randamentelor:
1. Lichiditatea mare a pietei - In data de 08-Noiembrie-2001 Ministerul de Finante (MF) trebuie sa plateasca pentru titlurile ajunse la scadenta aproximativ 860 mld. lei, dar prin aceasta noua emisiune de titluri a prelungit plata a 700 mld. lei a mai ramas astfel de platit doar diferenta aprox. 160 mld. lei. Cu alte cuvinte pe piata interbancara au ramas 160 mld. care impreuna cu alte fluxuri de lichiditati de pe piata au contribuit la supra-oferta din partea bancilor pentru aceasta licitatie.
2. Acordul cu FMI si reconsiderarea ratingului de tara, vor da guvernului o mai mare libertate de a se imprumuta de pe pietele externe cu costuri mai reduse ca pana acum. In coinsecinta si nivelurile dobanzilor pentru imprumuturile de pe piata interna trebuie sa se alinieze acestei tendinte. Rezultatele licitatiilor din data de 06-Nov-2001 cu decontare in 08-Nov-2001:
 
Perioada
Randament maxim acceptat
Randament mediu
Valoarea subscrisa
Valoarea acceptata
182 zile35.28%34.68%1,476 mld.lei700 mld.lei

Aceasta emisiune de titluri am remarcat-o ca fiind emisiunea cu volumul cel mai mare din intraga luna noiembrie. Desi s-a bucurat de o conjunctura favorabila, a fost totusi un prag pe care consider ca BNR si MF l-au trecut cu brio in efortul lor de a tempera inflatia, a aduce dobanzile la niveluri accesibile si astfel finantand economia prin deschiderea reala a pietei de credite.

Silviu Enache
Manager Active Management - administrator al fondurilor deschise de investitii
Plus Fidelity Fund, Active Classic, Active Dinamic si Active Junior

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1092 ori