AFP: Un ajutor pentru Grecia nu este exclus, dar va proveni de la FMI sau BEI

Duminica, 31 Ianuarie 2010, ora 17:32
1560 citiri
AFP: Un ajutor pentru Grecia nu este exclus, dar va proveni de la FMI sau BEI

Masuri de sprijin pentru Grecia, care incearca sa-si imbunatateasca situatia finantelor publice, "nu sunt excluse", insa vor proveni, in cazul in care vor fi aprobate, de la institutii financiare publice si nu de la statele membre UE, relateaza AFP, care citeaza o sursa guvernamentala europeana, potrivit NewsIn.

Potrivit AFP, o sursa guvernamentala europeana a declarat sambata, la forumul economic de la Davos, ca un eventual sprijin pentru Grecia va fi furnizat de institutii financiare care dispun de fonduri din surse publice, precum Fondul Monetar international (FMI) sau Banca Europeana pentru Investitii (BEI).

Sursa respectiva a exclus, insa, posibilitatea unui plan de salvare de mari dimensiuni.

Totusi, un sprijin ar putea fi luat in calcul doar daca guvernul de la Atena "isi face temele" in ceea ce priveste reducerea deficitului bugetar, a precizat sursa citata de AFP.

Vineri, premierul elen George Papandreou si ministrul de finante George Papaconstantinou, prezenti si ei la forumul de la Davos, au dat asigurari ca guvernul grec va reusi sa reduca deficitul bugetar fara sprijin din exterior, dezmintind zvonurile despre un eventual plan de salvare din partea celorlalte state din zona euro.

Grecia a incheiat 2009 cu un deficit bugetar de 12,7% din produsul intern brut (PIB) si cu o datorie publica de 113% din PIB, niveluri care au ingrijorat pietele financiare.

Guvernul de la Atena s-a angajat sa reduca deficitul la 8,7% din PIB in acest an si la sub 3% in 2012 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#afp, #ajutor, #bei, #fmi, #grecia, #ue , #stiri FMI