ACUE a discutat cu delegatia FMI depre datoriile CFR

Joi, 05 Mai 2011, ora 15:05
1237 citiri
ACUE a discutat cu delegatia FMI depre datoriile CFR

Asociatia Companiilor pentru Utilitati in Energie (ACUE) a transmis delegatiei FMI in Romania ca debitul CFR fata de companiile membre ACUE a ajuns la 1,9 miliarde lei, iar autoritatile romane "nu au abordat masuri concrete", potrivit unui comunicat al Asociatiei, relateaza NewsIn.

"Membrii ACUE au evidentiat faptul ca suma debitelor CFR este intr-o continua crestere si nu este platit nici macar consumul curent.

In ciuda cresterii continue a datoriilor, autoritatile romane nu au abordat problema cu masuri concrete, astfel incat debitul CFR fata de companiile membre ACUE a ajuns la peste 1,9 miliarde lei", se arata in comunicatul ACUE.

Asociatia Companiilor pentru Utilitati in Energie si-a exprimat, de asemenea, "profunda preocupare" fata de situatia curenta a pietei romanesti de energie.

"Majorarile justificate de preturi nu au mai fost acordate din trimestrul patru 2009, iar furnizorii de gaze au acumulat pierderi de peste 800 milioane RON.

Companiile sunt permanent fortate sa vanda gaze pe piata reglementata sub costurile de achizitie si sa actioneze ca 'organizatii de finantare' pentru protectia sociala", se arata in documentul emis de reprezentantii ACUE in urma intalnirii de miercuri cu delegatia FMI.

In opinia reprezentantilor ACUE, liberalizarea pietei de energie nu necesita studii suplimentare, ci disponibilitatea de a o pune in practica.

"Pana in prezent autoritatile romane nu au facut decat sa amane si sa blocheze calendarul liberalizarii, iar rezultatele acestei atitudini sunt mai mult decat evidente.

In cazul unor investitii majore planificate, unii dintre investitori s-au retras, unele proiecte au fost intarziate sau chiar anulate, cum este cazul unitatilor nucleare 3 si 4 de la Cernavoda, a mai multor centrale pe carbune si pe gaze naturale", sustine ACUE.

Situatia va ajunge sa fie si mai tensionata in perioada urmatoare din cauza majorarii preturilor la gazele din import iar amanarea majorarii preturilor va duce la probleme serioase de lichiditati pentru furnizorii de gaze, avertizeaza Asociatia.

Reprezentantii ACUE considera ca reglementarile in vigoare sunt permanent incalcate de catre ANRE din cauza lipsei de independenta si a puternicelor influente politice.

De asemenea, reprezentantii ACUE au evidentiat potentialul urias al explorarilor si productiei de gaze din Marea Neagra, care ar putea reprezenta un pas important pentru diversificarea furnizarii si a independentei energetice a Romaniei. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#acue, # delegatia fmi, # piata de energie , #stiri FMI