Acordul cu FMI a diminuat riscul pentru banci

Joi, 30 Iulie 2009, ora 13:18
1241 citiri
Acordul cu FMI a diminuat riscul pentru banci

Acordurile cu FMI si Comisia Europeana incheiate de unele state din Europa de Est, printre care si Romania, au determinat stabilizarea cursului de schimb si au avut un impact favorabil asupra costurilor de risc, a declarat joi Bernhard Spalt, vicepresedintele Erste responsabil cu divizia de risc, citat de NewsIn.

El a explicat ca, in conditiile acordului cu Fondul Monetar International, situatia creditelor ipotecare in valuta acordate in Romania s-a relaxat semnificativ, in urma aprecierii leului in ultimele luni.

Totusi, provizioanele de risc ale BCR vor continua sa creasca, in conditiile in care nu se poate spune cand se va termina criza economica, a precizat Spalt.

Directorul executiv al Erste, Andreas Treichl, a explicat ca banca isi evalueaza in mod constant colateralul pe care il are in Romania si ca, in prezent, creditele neperformante sunt complet acoperite cu provizioane si colaterale.

"Poate nu facem evaluari lunare, dar avem, periodic, astfel de analize ale colateralului.

Pe de alta parte, stam mai bine ca piata (din Romania), in conditiile in care intotdeauna am avut o abordare mai conservatoare in ceea ce priveste raportul intre finantarile acordate si valoarea bunurilor achizitionate.

Am cerut intotdeauna un avans relativ mai mare, iar acum beneficiem de pe urma acestei politici", a afirmat Treichl, intrebat care este evolutia colateralului bancii.

Pe de alta parte, Spalt a explicat ca acoperirea creditelor cu garantii este in continuare confortabila pentru banca, in conditiile in care preturile pe piata imobiliara din Romania "au scazut, dar se mentin la nivelul din 2006".

In cadrul grupului Erste, in termeni absoluti, Romania a inregistrat cea mai mare crestere a costurilor de risc, de la 39 milioane euro in primul semestru din 2008 pana la 169,8 milioane euro in perioada ianuarie-iunie 2009.

"Comparatia este insa influentata de faptul ca in S1 2008 au avut loc eliberari de provizioane in valoare totala de 25 milioane euro (la BCR n.r.).

Aceste provizioane fusesera constituite odata cu prima consolidare a bancii", arata raportul financiar al Erste pe primul semestru.

In ceea ce priveste economia romanesca, probabil acesta va avea o contractie la 6% in acest an, comparativ cu prognoza anterioara luata in calcul de FMI, de 4%, a declarat joi directorul executiv al Erste, Andreas Treichl.

"In Romania nu cred ca vom avea o contractie a economiei mai mare de 6% in acest an", a spus Treichl, intrebat cat de abrupta se asteapta sa fie scaderea economiei romanesti in 2009.

Bugetul actual al Romaniei, convenit in martie cu FMI, este construit pe o estimare de contratie a economiei cu 4%, insa potrivit unui oficial guvernamental prezent miercuri seara la discutiile cu delagatia FMI si CE, reprezentantii Fondului se asteapta acum ca economia romaneasca sa se contracteze cu 8% in acest an.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a admis joi, la finalul discutiilor cu reprezentantii FMI, CE si Bancii Mondiale, ca Romania ar putea inregistra o contractie economica de 8% in acest an, in conditiile in care prognozele privind situatia economica a statelor UE s-au inrautatit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
#buget, #economie, #fmi, # raport, # finantari , #stiri FMI