75 de miliarde de dolari, contributia UE la FMI

Vineri, 20 Martie 2009, ora 11:25
1392 citiri
75 de miliarde de dolari, contributia UE la FMI

Uniunea Europeana (UE) a acceptat sa contribuie cu 75 miliarde dolari la majorarea resurselor disponibile pentru Fondul Monetar International (FMI), a anuntat joi ministrul de finante belgian, Minister Didier, citat de Reuters.

"Am decis sa majoram contributia la FMI cu pana la 75 miliarde dolari", a declarat Reynders. Intrebat daca suma ar putea fi mai mare, de pana la 100 miliarde dolari, acesta a raspuns: "Nu. Cred ca este o suma uimitoare si este suficienta.

Am facut o treaba extrem de buna azi". Suma de 75 de miliarde de dolari este mult mai mica decat cea prevazuta initial, care ajungea si la 100 de miliarde, sub forma liniilor de credit puse la dispozitia FMI.

Aceste fonduri reprezinta contributia europeana la dublarea prevazuta a resurselor FMI de catre statele din institutie, de la 250 la 500 de miliarde de dolari.

Aceasta chestiune va fi subiectul principal de discutii la viitorul summit G20, din 2 aprilie, la Londra. FMI a subliniat in mai multe randuri ca resursele sale si, deci, capacitatea sa de a da imprumuturi tarilor aflate in dificultate, risca sa se epuizeze, in cazul in care criza se va prelungi.

Institutia a semnat deja un acord cu Japonia, care a acceptat sa-i ofere un imprumut de pana la 100 de miliarde de dolari. 

#fmi, #fonduri, #imprumuturi, #summit, #ue , #stiri FMI