6,5%, deficitul bugetar al Romaniei la finalul lui 2010

Joi, 27 Ianuarie 2011, ora 17:47
1471 citiri
6,5%, deficitul bugetar al Romaniei la finalul lui 2010

Incasarile din TVA, accize si venituri nefiscale au avut cea mai mare contributie la cresterea veniturilor bugetare anul trecut, avans temperat de diminuarea incasarilor din impozitul pe venit, impozitul pe profit si contributiile la asigurari sociale, potrivit datelor Ministerului Finantelor, anunta Mediafax.

Deficitul bugetar inregistrat la finele anului trecut a fost 33,3 miliarde de lei, respectiv 6,5% din PIB, sub limita stabilita in acordul cu FMI, de 34,6 miliarde lei.

"Deficitul bugetar s-a diminuat fata de anul 2009 de la 7,4% la 6,5% din PIB ca urmare a cresterii incasarilor, in conditiile unor cheltuieli obligatorii suplimentare inregistrate la dobanzi, ajutoare pentru somaj, plata arieratelor, finantarea proiectelor din programele cu finantare UE", se arata intr-un comunicat al Finantelor.

Veniturile incasate la bugetul general consolidat au totalizat 168,6 miliarde lei si au fost cu 7,2% mai mari, in termeni nominali, fata de anul precedent.

Cresterea incasarilor s-a inregistrat in principal la impozitele pe bunuri si servicii, respectiv taxa pe valoare adaugata (+14,3%) si accize (+11,5%), precum si la venituri nefiscale (+18,5%).

Discrepantele fata de anul precedent, desi au avut un trend descendent, au inregistrat valori importante la impozitul pe venit (-3,2%), impozitul pe profit (-4,9%), si contributii de asigurari sociale (-4,5%).

Sumele primite de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate au inregistrat o crestere cu 181% fata de aceeasi perioada a anului precedent, respectiv 5,4 miliarde lei fata de 1,9 miliarde lei.

Cheltuielile bugetului general consolidat au insumat 201,9 miliarde lei, in cerstere in termeni nominali cu 4,2% fata de anul precedent.

Cresterea s-a inregistrat in principal la proiectele cu finantare UE (+170%), dobanzi (+20%) ca urmare a finantarii deficitelor bugetare acumulate din anii precedenti, asistenta sociala (+7,3%) ca urmare a cresterii cheltuielilor cu ajutorul de somaj.

De asemenea cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 5,2% fata de anul 2009, in principal ca urmare a majorarii cheltuielilor bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate pentru plata arieratelor.

La nivelul administratiilor locale cresterea cheltuielilor cu bunuri si servicii fata de aceeasi perioada a anului precedent se datoreaza preluarii finantarii activitatii Camerelor Agricole, incepand cu luna martie 2010, precum si ca urmare a descentralizarii unitatilor sanitare prin preluarea acestora incepand cu luna iulie 2010 de catre autoritatile administratiei publice locale.

Cheltuielile de personal s-au mentinut sub cele inregistrate in aceeasi perioada din anul precedent cu 8,6%.

Cheltuielile pentru investitii care includ cheltuielile de capital, precum si programe de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost pe anul 2010 in suma de 33,7 miliarde lei, respectiv 6,6% din PIB.

Pentru acest an, autoritatile isi propun sa reduca deficitul bugetar la 4,4% din PIB. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Veniturile la buget, #cheltuieli buget general consolidat, #deficit bugetar , #stiri FMI