4,6%, deficit: FMI negociaza relaxat cu Romania

Joi, 26 Martie 2009, ora 12:35
1475 citiri
4,6%, deficit: FMI negociaza relaxat cu Romania

Tinta relativ neambitioasa de deficit bugetar, de 4,6% din PIB, agreata de Romania cu Fondul Monetar International (FMI), in cadrul acordului de finantare internationala de circa 20 miliarde euro, reflecta abordarea mai flexibila a FMI, se arata intr-un raport publicat joi de Citi.

 

De altfel, aceasta abordare mai relaxata a fost exemplificata si prin recent-anuntata linie de credit flexibila si prin usurarea conditiilor la celelalte facilitati de finantare, mai arata raportul Citi. "Totusi, deoarece ajustarea fiscala propusa ar putea avea la baza mai mult zona cheltuielilor, ar putea aparea riscuri de implementare", considera analistul Ilker Domac.

Detaliile programului convenit cu Romania vor fi facute publice dupa aprobarea imprumutului de catre Consiliul FMI, estimeaza el. Raportul Citi reaminteste ca FMI a anuntat ca va cere bancilor-mama sa continue sa-si sustina subsidiarele din Romania, "pe care le-am evidentiat drept o sursa de vulnerabilitate pentru economia romaneasca".

Romania a ajuns la acord cu FMI, pentru un imprumut de circa 13 miliarde euro, din totalul pachetului financiar international de aproximativ 20 miliarde euro.

Primele cinci miliarde euro ar putea fi platite dupa aprobarea in bordul FMI, care ar putea avea loc cel mai devreme in prima jumatate a lunii aprilie.

"Valoarea pachetului se incadreaza in asteptarile noastre si ale pietei si ar trebui sa atenueze ingrijorarile privind nevoile mari de finantare externa ale Romaniei", conchid analistii Citi. 

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#acord, #deficit, #finantare, #fmi , #stiri FMI