150 000 de bugetari, scapati de "urgia" FMI

Luni, 10 August 2009, ora 11:06
1734 citiri
150 000 de bugetari, scapati de "urgia" FMI

PSD a obtinut, in negocierile cu FMI, eliminarea din textul scrisorii suplimentare a prevederii referitoare la disponibilizarea a 150.000 de angajati din adminstratie, precum si reducerea concediului fara plata de la trei saptamani la zece zile, au declarat, luni, pentru MEDIAFAX, surse din partid.

Sursele citate au aratat ca varianta agreata in schimbul disponibilizarilor ar implica o scadere a cheltuielilor si a salariilor, fiecare minister urmand sa adopte masuri specifice de diminuare a cheltuielilor sau de transferuri de fonduri.

Sursele citate au aratat ca FMI nu este interesat si nu are in vedere disponibilizarea de personal, ci doar reducerea cheltuielilor bugetare. 

Aceleasi surse au precizat ca scoaterea din scrisoarea suplimentara la acordul cu FMI a cifrei de 150.000 de bugetari disponibilizati nu inseamna ca nu vor exista disponibilizari. PSD va insista, potrivit surselor citate, pentru identificarea de surse de finantare care sa permita sa nu se reduca personalul doar cu scopul de a diminua cheltuielile.

In ceea ce priveste concediile fara plata pentru bugetari, PSD a obtinut, in urma negocierilor cu FMI, scaderea acestora de la trei saptamani, cat se propusese initial, la 10 zile, au spus sursele citate. Aceleasi surse au aratat ca, legat de acest subiect, au aparut probleme, in special in ceea ce priveste profesorii, unde este dificil de precizat cine si cum va intra in acest concediu fara plata fara a afecta mersul normal al cursurilor.

 

--------------------

CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro

--------------------

Sursele mentionate au precizat ca FMI nu a acceptat cresterea punctului de pensie cu 2% incepand cu 1 octombrie, solicitand chiar, in discutiile cu PSD de duminica, amanarea acestei majorari pentru 1 ianuarie 2010.

PSD nu doreste, insa, amanarea majorarii si a insistat ca aceasta sa se produca de la 1 octombrie, mai ales ca diferenta de bani care trebuie acoperita nu este deloc mare, au mai aratat sursele citate.

"Trebuie ca Guvernul sa identifice o sursa din care sa faca rost de bani, in conditiile in care suma este foarte mica, iar promisiunea trebuie onorata. O solutie este sa se scada cheltuielile de investitii sau sa se ia din alte surse, dar asta se va discuta luni in coalitie", au aratat sursele citate.

Surse din partid declarau, duminica, pentru MEDIAFAX, ca PSD a cerut, in discutiile cu FMI, sa se renunte la ideea disponibilizarii a 150.000 de bugetari.

Vicepresedintele PSD, Constantin Nita, a declarat, duminica seara, dupa sedinta informala a conducerii partidului, ca formatiunea sa va sustine, luni, in sedinta coalitiei, renuntarea la ideea disponibilizarii in administratie si mentinerea procentului de 2% privind cresterea pensiilor.

"Am discutat despre temele pe care le vom discuta maine (luni, n.r.) in Coalitie si pozitia noastra referitoare la documentul care sper sa ne fie prezentat de Ministerul Finantelor. Avem cateva observatii si ne mentinem parerea referitoare la locurile de munca - nu suntem de acord cu disponibilizarea locurilor de munca din administratie. Vom insista pentru pastrea procentului de 2% de crestere a pensiilor - ceea ce am promis impreuna si sigur vom insista pentru pastrarea acestei propuneri", a spus Nita.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#buget, #bugetari, #cheltuieli, #concediu, #disponibilizare, #fmi, #psd, #scrisoare , #stiri FMI